3 полезни ексфолианта с продукти от кухнята

Красота, свежест и младост за кожата направо от кухнята

01.08.2024г. / 15 08ч.
Илияна Николова
Опитайте ексфолиант с кафяв ориз и белтък. Снимка: istock

Опитайте ексфолиант с кафяв ориз и белтък. Снимка: istock

Продуктите от кухнята определено не са само за готвене. С тях можете да се погрижите за красотата на кожата си, като си приготвите домашни ексфолианти, с помощта на които да почистите кожата, да стимулирате нейното обновление, да я хидратирате и подхраните в дълбочина. Продуктите от кухнята ви са природни и натурални. Те се грижат не само за тялото ви отвътре, но и за кожата ви. Затова се възползвайте от мощта на продуктите във вашата кухня, като си направите някои полезни ексфолианти в грижа за кожата и нейната младост. 

Свързани статии

Защо е важно да ексфолирате кожата редовно?

Ексфолирането е важно за кожата, защото по този начин се премахват остатъците от грим, наслагванията от мръсотия, себум, мъртви кожни клетки. Ексфолирането стимулира обновяването на горния слой кожни клетки и помага за регенерирането им. Ако ексфолирате редовно кожата си с честота, подходяща за вашия тип кожа, ще се радвате на блестящ и равен тен, по-малко възпаления и по-малка видимост на бръчките и фините линии. Мазната кожа се нуждае от по-често ексфолиране за разлика от сухата, така че съобразете това с вашия тип кожа. 

Ето и нашите 3 предложения за полезни ексфолианти с продукти от кухнята. 

1.    Ексфолиант с горски плодове и зехтин. 

Съставки:

  • 4 бр. ягоди, намачкани;
  • 3 супени лъжици зехтин;
  • ¼ чаша кафява захар;
  • Сокът от ½ лимон. 

Разбъркайте всички съставки много добре, като предварително сте намачкали ягодите. Нанесете върху кожата с масажиращи движения и лек натиск. Втривайте в продължение на няколко минути. Изплакнете кожата с хладка вода.

2.    Ексфолиант с кафяв ориз и белтък. 

Съставки

  • 2 супени лъжици кафяв ориз;
  • 1 белтък. 

С помощта на мелачка за кафе смелете 2 супени лъжици кафяв ориз. Към него добавете белтъка и разбъркайте много добре. Втрийте в кожата с масажиращи движения в продължение на няколко минути. Изплакнете отново с хладка вода. 

Свързани статии

3.    Ексфолиант с куркума, нахут и бадем. 

Съставки:

  • 2 супени лъжици брашно от нахут;
  • ½ чаена лъжица куркума на прах;
  • 2 супени лъжици масло от сладък бадем. 

Разбъркайте всички съставки много добре до получаване на хомогенна смес. Втрийте с кръгови движения в кожата в продължение на няколко минути. Изплакнете отново с хладка вода. 

Коментирай