Три чаши чай на ден забавят стареенето

На какво се дължи това

01.08.2024г. / 10 55ч.
Михаела Лазарова
Три чаши чай на ден забавят стареенето.Снимка: istock

Три чаши чай на ден забавят стареенето.Снимка: istock

Скорошни изследвания показват, че ежедневното пиене на чай може да помогне за забавяне процесите на стареене. Според китайски учени, консумацията на три чаши чай дневно може да допринесе за забавяне на процеса на биологично стареене. Според специалистите това вероятно се дължи на факта, че напитката е богата на определени полезни за здравето съединения, които допринасят за дълголетието. 

В исторически план черният чай е признат за своите потенциални ползи за здравето, особено за подобряване на здравето на сърцето, червата и мозъка.

Проучвания върху животни показват, че флавоноидите, съдържащи се в чая, могат потенциално да удължат живота на организмите.

Свързани статии

Цялостно проучване на експерти от Sichuan University, Китай, включва анализ на данни от две групи –  5 998 британски участници на възраст между 37 и 73 години и 7 931 китайски участници на възраст от 30 до 79 години.

Хората, които са участвали в това изследване са предоставили подробна информация за своите навици за консумация на чай, включително вида чай, който предпочитат, както и средния брой чаши, които консумират всеки ден.

След това изследователите са оценили различни маркери за стареене като кръвно налягане, холестерол и процент телесни мазнини, за да определят биологичната възраст на участниците.

Свързани статии

Според изводите, публикувани в списание The Lancet Regional Health – Western Pacific, пиещите чай показват признаци на по-бавно биологично стареене.

Интересното е, че тези, които са се отказали от пиенето на чай, показват по-голямо увеличение на ускоряването на биологичното стареене.

Учените приписват тези ползи против стареене на полифенолите, които са основните биоактивни вещества в чая, за които се смята, че влияят значително на чревната микробиота.

Това от своя страна оказва влияние върху свързаните с възрастта промени в имунитета, метаболизма и когнитивните функции.

Въпреки че проучването не се задълбочава в конкретните видове чай, то не открива съществени разлики в забавеното стареене между пиещите черен чай във Великобритания и в Китай, където по-често се консумира зелен чай.

Свързани статии

Зеленият чай, черният чай, белият чай и оолонг произлизат от растението Camellia sinensis, но техните уникални характеристики са резултат от различни методи на обработка. Тези чайове са богати на антиоксиданти, които играят важна роля в защитата на тялото от свободните радикали, които могат да увредят клетките и да допринесат за стареенето на организма, но и за възникването на различни заболявания.

Известно е, че зеленият чай забавя стареенето и намалява риска от сърдечни заболявания, помага за отслабване, намалява риска от диабет. Той е известен с високата си концентрация на катехини, които са вид антиоксидант. За тези съединения в чая се смята, че допринасят значително за забавяне на стареенето.

Черният чай има множество ползи за здравето, включително подобряване на сърдечносъдовото здраве, намаляване на риска от инсулт и повишаване на умствената концентрация. Има високо съдържание на съединения, наречени флавоноиди, които могат да подобрят здравето на сърцето.

Бял чай – Той има фин вкус и е много богат на антиоксиданти, за които се смята, че допринасят за подобряване на здравето на кожата, намаляват риска от сърдечни заболявания и подпомагат отслабването. Съдържа и по-ниски нива на кофеин в сравнение с черния и зеления чай.

По материали от earth.com

Свързани статии

Коментирай