За какво е полезна пшеничната трева на прах?

Съдържа много хранителни вещества

01.08.2024г. / 05 00ч.
Михаела Лазарова
За какво е полезна пшеничната трева на прах?.Снимка: istock

За какво е полезна пшеничната трева на прах?.Снимка: istock

Пшеничната трева се получава от изсушени пшенични стръкове (покълнали), които се стриват на прах. Пшеничната трева е изключително богата на важни хранителни елементи, сред които аминокиселини, желязо, витамини А, Е, С, витамини от група В, калий, калций, натрий и други. Лесна е за консумация, тъй като може да се добави към чаша вода, фреш, смути, кисело мляко, овесена каша.

Освен че помага на кожата да е по-здрава и красива и намалява риска от ракови заболявания, вижте какви други ползи за здравето има пшеничната трева. 

Функционира като зелена кръв – Пшеничната трева съдържа значително количество хлорофил. Хлорофилът е зелен пигмент, открит в растенията. Често се нарича „зелена кръв“, защото е биологично подобен на червения пигмент хемоглобин в човешката кръв. Едната разлика е, че хлорофилът съдържа магнезий, докато хемоглобинът съдържа желязо. Хлорофилът е известен с това, че помага за поддържането на здрави сърце и кръвоносни съдове.

Пшеничната трева също е богата на антиоксиданти, които са важни за червените кръвни клетки. Някои западни клинични проучвания показват, че пшеничната трева е от полза за хора с хемолитична анемия – заболяване на кръвта, което пречи на тялото да произвежда достатъчно хемоглобин.

Повишава имунитета – Изследванията показват, че захарите или олигозахаридите в пшеничната трева имат имуностимулиращ ефект.

Намалява риска от оксидативно увреждане – Още една причина да добавим към менюто си пшенична трева е, че тя е богата на важни антиоксиданти, наречени флавоноиди. Те предотвратяват оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, които могат да засегнат клетките в организма и да доведат до възпалителни заболявания в дългосрочен план. Флавоноидите в пшеничната трева се борят със свободните радикали и защитават клетките от увреждане.

Подпомага храносмилането – За приема на пшенична трева е известно, че помага за стимулиране на ензимите, които участват в храносмилането. Изследвания показват, че пшеничната трева помага за прочистване и детоксикация на стените на червата. Може да помогне за облекчаване на проблеми, засягащи стомаха и дебелото черво, като запек и хемороиди. Пшеничната трева не съдържа глутен. 

Предотвратява бактериалната инфекция – Според проучвания, хлорофилът, антиоксидантите и други биоактивни вещества в пшеничната трева могат да се борят с бактериалния растеж. Изследванията показват, че екстрактът от пшенична трева ефективно се бори срещу вредни бактерии като Listeria monocytogenes и Streptococcus pneumoniae.

Детоксикира черния дроб – Хлорофилът, съдържащ се в пшеничната трева, регулира и предпазва черния дроб, смятат учени. Други хранителни вещества в пшенична трева като холин и микроелементите пречистват по подобен начин черния дроб.

Какви са страничните ефекти от консумацията на пшенична трева?

Тя се смята за полезна за здравето. За разлика от пшеницата, пшеничната трева не съдържа глутен. Въпреки това, в началото на нейния прием са възможни неразположения, като разстроен стомах, гадене, подуване на гърлото или устните, обриви и главоболие, замаяност. Ето защо преди да консумирате, се допитайте до лекар. 

Коментирай