За какво е полезна пшеничната трева на прах?.Снимка: istock
Пшеничната трева се получава от изсушени пшенични стръкове (покълнали), които се стриват на прах. Пшеничната трева е изключително богата на важни хранителни елементи, сред които аминокиселини, желязо, витамини А, Е, С, витамини от група В, калий, калций, натрий и други. Лесна е за консумация, тъй като може да се добави към чаша вода, фреш, смути, кисело мляко, овесена каша.
Функционира като зелена кръв – Пшеничната трева съдържа значително количество хлорофил. Хлорофилът е зелен пигмент, открит в растенията. Често се нарича „зелена кръв“, защото е биологично подобен на червения пигмент хемоглобин в човешката кръв. Едната разлика е, че хлорофилът съдържа магнезий, докато хемоглобинът съдържа желязо. Хлорофилът е известен с това, че помага за поддържането на здрави сърце и кръвоносни съдове.
Пшеничната трева също е богата на антиоксиданти, които са важни за червените кръвни клетки. Някои западни клинични проучвания показват, че пшеничната трева е от полза за хора с хемолитична анемия – заболяване на кръвта, което пречи на тялото да произвежда достатъчно хемоглобин.
Повишава имунитета – Изследванията показват, че захарите или олигозахаридите в пшеничната трева имат имуностимулиращ ефект.
Намалява риска от оксидативно увреждане – Още една причина да добавим към менюто си пшенична трева е, че тя е богата на важни антиоксиданти, наречени флавоноиди. Те предотвратяват оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, които могат да засегнат клетките в организма и да доведат до възпалителни заболявания в дългосрочен план. Флавоноидите в пшеничната трева се борят със свободните радикали и защитават клетките от увреждане.
Подпомага храносмилането – За приема на пшенична трева е известно, че помага за стимулиране на ензимите, които участват в храносмилането. Изследвания показват, че пшеничната трева помага за прочистване и детоксикация на стените на червата. Може да помогне за облекчаване на проблеми, засягащи стомаха и дебелото черво, като запек и хемороиди. Пшеничната трева не съдържа глутен.
Предотвратява бактериалната инфекция – Според проучвания, хлорофилът, антиоксидантите и други биоактивни вещества в пшеничната трева могат да се борят с бактериалния растеж. Изследванията показват, че екстрактът от пшенична трева ефективно се бори срещу вредни бактерии като Listeria monocytogenes и Streptococcus pneumoniae.
Детоксикира черния дроб – Хлорофилът, съдържащ се в пшеничната трева, регулира и предпазва черния дроб, смятат учени. Други хранителни вещества в пшенична трева като холин и микроелементите пречистват по подобен начин черния дроб.
Тя се смята за полезна за здравето. За разлика от пшеницата, пшеничната трева не съдържа глутен. Въпреки това, в началото на нейния прием са възможни неразположения, като разстроен стомах, гадене, подуване на гърлото или устните, обриви и главоболие, замаяност. Ето защо преди да консумирате, се допитайте до лекар.