4 витамина, от които косата расте бързо

И кои храни са богати на тях

04.08.2024г. / 14 13ч.
Михаела Лазарова
4 витамина, от които косата расте бързо.Снимка: istock

4 витамина, от които косата расте бързо.Снимка: istock

За да расте косата ни бързо, да е здрава и красива, тя се нуждае от някои важни витамини. Храната е най-добрият източник да си ги набавим, въпреки че бихме могли да приемаме и хранителни добавки, но само след консултация с лекар.

Вижте от кои витамини, освен от витамин Е, косата расте по-бързо. 

Витамин А

Всички клетки в човешкото тяло се нуждаят от витамин А, за да растат. Косата е най-бързо растящата тъкан в тялото ни. Витамин А също помага на кожните жлези да произвеждат себум, който овлажнява скалпа и помага да се поддържа косата здрава.

Смята се, че дефицитът на този витамин може да доведе до редица проблеми, включително косопад. Важно е да се внимава, за да не се прекали с приема на витамина. Ето защо е важно да се допитаме до лекар, преди прием на добавки. Естествени източници, съдържащи витамин А са сладките картофи, тиквата, морковите, спанакът и зелето, прясно мляко, яйца, кисело мляко и други.

Свързани статии

Витамини от група В

Един от най-известните витамини за растеж на косата е витамин В7, наречен биотин. Някои дерматолози дори препоръчват прием на добавки с този витамин при косопад.

Други витамини от група В помагат за синтеза на червени кръвни клетки, които пренасят кислород и хранителни вещества до скалпа и космените фоликули. Смята се, че тези процеси са важни за растежа на косата. Можете да си осигурите витамини от група В от много полезни храни, сред които бадеми, риба, морски дарове, месо, пълнозърнести храни, тъмни листни зеленчуци.

Свързани статии

Витамин С

Витамин С е още един важен хранителен елемент, който подпомага бързия растеж на косата. Той е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали. Увреждането на свободните радикали може да блокира растежа на косата и да причини нейното стареене, смятат учени.

Витамин С помага за защитата на клетките от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали. В допълнение, тялото се нуждае от витамин С, за да създаде протеин, известен като колаген, който е важна част от структурата на косата. Витаминът подпомага и усвояването на желязото, който минерал е от съществено значение за растежа на косата.

Витамин D

Ниските нива на витамин D са свързани с косопад. Смята се, че витаминът играе важна роля в растежа на косата. Важно е преди прием на добавки с витамин D да се допитаме до лекар и да бъдат направени необходимите кръвни изследвания, за да се установят стойностите му. Витамин D се съдържа в млечните храни, гъбите, фреша от портокал и други.

Свързани статии

Коментирай