Зеленчуците могат да помогнат за намаляване на симптомите на киселини. Снимка: istock
Смесването на различни видове храни, прекалените количества и консумацията на течности по време на хранене могат да раздразнят стомаха. Това състояние се характеризира с „връщане“ на киселини от стомаха към хранопровода. Кои храни можете да консумирате, за да облекчите киселините?
Зеленчуците могат да помогнат за намаляване на симптомите на киселини. Те са добър източник на фибри, с ниско съдържание на мазнини и се считат за алкализиращи или ниско киселинни храни. Можете да изберете как искате да включите зеленчуците в диетата си – използвайте зеленчуци в салатата си, добавете нарязани зеленчуци към любимите си ястия или ги смесете с плодове, за да направите пресни сокове.
Някои примери за зеленчуци, които можете да консумирате ако страдате от киселини, включват: броколи и карфиол; зеле и спанак; моркови, царевица; краставици, джинджифил; зелен боб; зелени чушки; обикновени и сладки картофи.
Пълнозърнестите храни са добър източник на фибри. Фибрите играят жизненоважна роля за намаляване на симптомите на киселини. Диета с ниско съдържание на фибри може да забави храносмилането и да попречи на стомаха да се изпразни правилно. Това може да причини симптоми на киселинен рефлукс като киселини и регургитация.
Едно проучване установило, че хората, които ядат храни, богати на фибри, имат по-добро храносмилане и по-рядко изпитват симптоми на киселини. Примери за пълнозърнести храни са: кафяв ориз; кускус; овесена каша; пълнозърнест хляб.
Прясното и киселото мляко действат като временен буфер, успокояващ симптомите на киселини. „Една от причините повечето хора да са симптоматични с киселинен рефлукс е, че той причинява увреждане на лигавицата на хранопровода“, това споделя Нипапорн Пичетшоте, M.D., специалист по гастроентерология в UCLA Medical Center. „Прясното и киселото мляко покриват хранопровода, така че да не усещате, че киселината дразни лигавицата.“
Киселото мляко е богато на пробиотици, които насърчават здравословния баланс на бактериите в червата ви, помагат при храносмилането – заедно с повишаване на усвояването на хранителните вещества. Предпочитайте обезмаслени или нискомаслени разновидности вместо тези, произведени от пълномаслено мляко. „Храните с по-високо съдържание на мазнини могат да причинят повече рефлукс“, казва Пичетшоте.
Тази розова риба – заедно с други постни протеини като пилешко и пуешко – винаги е умен избор. Сьомгата е лесна за смилане и няма да се задържи в стомаха ви дълго време, а това намалява риска от рефлукс. Ако изберете пилешко или пуешко месо, не забравяйте да премахнете мазната кожа и изберете печене във фурна или печене на скара, вместо пържене.
Добавете вкус с билки (мислете за магданоз и босилек) вместо с подправки. Това може да облекчи работата на стомаха и да намали киселините.
Този нискокиселинен или алкален плод може да помогне за неутрализиране на стомашната киселина чрез покриване на раздразнената лигавица на хранопровода. Бананите са не само алкални – те също са богати на пектин – това са разтворими фибри, които помагат на храната да „тече“ добре през храносмилателния тракт.
Това може да ви помогне да се чувствате сити по-дълго, така че е по-малко вероятно да преядете. Други алкални храни включват: пъпеши (особено пъпеш и медена роса); зърна (като див ориз, овес и киноа); карфиол; бадеми.
Тази статия има информативен характер. При наличието на сериозни симптоми, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар.