3 нискокалорични протеинови рецепти

Пригответе си пилешки такос

02.08.2024г. / 12 00ч.
Мария Василева
Рецепта за пилешки такос. Снимка: istock

Рецепта за пилешки такос. Снимка: istock

Ако искате да хапвате вкусно, без да се притеснявате за фигурата, изберете нискокалорични рецепти. За да увеличите още повече ползите за тялото си, добавете и нужното количество протеин. В следващите редове ви предлагаме няколко нискокалорични рецепти с високо съдържание на белтъчини, които идеално ще се комбинират с вашия тренировъчен режим. Ето ги и тях:

Чушки, пълнени с киноа 

Необходими продукти:

  • 6 средно големи червени, оранжеви и/или жълти чушки (камби)
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин 
  • 1 голяма глава жълт лук, нарязан 
  • 1 с. л. смлян чесън 
  • 1 ч. л. смлян кимион 
  • ¾ ч. л. чили на прах 
  • 2 с. л. лют доматен сос 
  • 1 с. л. обикновен доматен сос 
  • 2 чаши варена трицветна киноа 
  • 1 малка консерва черен боб без добавена сол
  • 1 малка консерва нарязани на кубчета домати без добавена сол 
  • 1 чаша замразена царевица 
  • ¼ ч. л. сол 
  • 1 ½ чаши настърган нискомаслен кашкавал 

Загрейте фурната до 200 градуса. Отрежете дръжката на всяка чушка. Нарежете върховете на чушките, за да получите 1 чаша. Отстранете и изхвърлете семената и мембраните от чушките. Оставете около 2 пръста вода да заври в голяма тенджера, снабдена с кошница за пара. Добавете чушките; покрийте и задушете, докато започнат да омекват (около 3 минути). Извадете чушките и оставете настрана. Загрейте зехтин в голям тиган на среден огън. Добавете лука и нарязаните върхове чушка; гответе, като разбърквате от време на време), докато лукът стане полупрозрачен (около 5 минути. Разбъркайте с чесън, кимион, чили на прах и двата соса; гответе, като разбърквате непрекъснато, докато се появи аромат (около 1 минута). Свалете от огъня и добавете киноа, черен боб, домати, царевица и сол; смесете, докато се комбинират добре. Поставете чушките изправени в тава за печене. (Отрежете дъното, ако е необходимо, за да запазите чушките изправени.) Сложете около 1 чаша смес от киноа във всяка чушка, като я натъпчете плътно. Покрийте пълнените чушки с фолио. Печете чушките, докато се загреят, около 10 минути. Отстранете фолиото и поръсете чушките равномерно с кашкавал. Печете, непокрити, докато кашкавалът се разтопи и покафенее леко (5 до 8 минути). Оставете ястието да почине 5 минути преди сервиране.

Време за подготовка: 25 мин 
Допълнително време: 20 мин 
Общо време: 45 мин 
Порции: 6 

Свързани статии

Гювеч с пиле и тиквички 

Ще ви трябват:

  • 3 с. л. масло, разделени 
  • 1 кг пилешки гърди без кост и кожа, нарязани 
  • 2 големи тиквички, нарязани на големи кубчета
  • 1 голяма червена чушка, нарязана 
  • ⅓ чаша брашно 
  • 1 ч. ч. пилешки бульон  
  • 1 ч. ч. пълномаслено мляко 
  • 85 г нискомаслено крема сирене 
  • 1 ¼ чаши настъргано частично обезмаслено сирене моцарела, разделено
  • ¾ ч. л. смлян пипер 
  • ½ ч. л. сол

Загрейте фурната до 200 градуса. Разтопете 1 с. л. масло в голям тиган на средно висока температура. Добавете пилето в тигана; гответе, като разбърквате от време на време, докато парчетата месо покафенеят добре (около 8 минути). Прехвърлете пилето в средно голяма купа. Добавете тиквички и черен пипер в тигана; гответе, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците започнат да омекват (около 4 минути). Прехвърлете сместа от тиквички в купата с пилето. Добавете останалите 2 супени лъжици масло в тигана. Разбъркайте с брашно; гответе, като бъркате непрекъснато, докато брашното започне да покафенява (около 1 минута). Добавете бульон и мляко; кипнете сместа, като разбърквате често. Отстранете от котлона и добавете крема сиренето и 3/4 чаша моцарела. Разбърквайте, докато се разтопи. Добавете черен пипер и сол. Отцедете течността от сместа от пиле и зеленчуци и добавете пилето и зеленчуците в соса със сирене. Прехвърлете в съд за печене; покрийте с фолио. Поръсете гювеча с останалата 1/2 чаша сирене. Печете, докато горната част покафенее и краищата станат на мехурчета ( за около 20 до 25 минути). Оставете да престои 10 минути преди сервиране.

Време за подготовка: 30 мин 
Активно време: 55 минути 
Общо време: 1 час и 25 минути 
Порции: 8 

Свързани статии

Пилешки такос с кориандър и лайм 

Необходими продукти: 

  • 1 ч. ч. листа от кориандър, плюс 1/4 чаша нарязан пресен кориандър
  • ¼ ч. ч. зехтин 
  • ½ ч. л. кора от лайм (запазете преди изстискване на сок от лайм) 
  • 3 с. л. сок от лайм, разделени 
  • 2 с. л. портокалов сок 
  • 2 скилидки чесън, смлени 
  • 1/2 ч. л. сол
  • 700 г тънко нарязани пилешки котлети без кост и кожа 
  • 1 ч. ч. нарязани на кубчета домати 
  • 1 ч. ч. нарязани на кубчета ягоди 
  • 1 с. л. смлян лют пипер 
  • 2 чаши бейби спанак 
  • 8 царевични тортили, затоплени

Поставете 1 ч. ч. листа кориандър, 2 супени лъжици масло, сок от лайм, портокалов сок, чесън и 1/4 ч. л. сол в кухненски робот или блендер; миксирайте до гладкост. Прехвърлете половината смес в малка купа и охладете. Поставете останалата смес в затваряща се найлонова торбичка и добавете пилето. Запечатайте и обърнете, за да покриете пилето. Охладете за 30 минути до 1 час. Междувременно смесете доматите, ягодите, лютия пипер, кората от лайм и останалата 1 с. л. сок от лайм, 1/4 чаша нарязан кориандър и 1/8 ч. л. сол в средна купа; разбъркайте добре. Приберете в хладилник до сервиране. Предварително загрейте грил тигана до средно висока степен. Извадете пилето от маринатата (изхвърлете маринатата). Запечете го на грил тигана, докато покафенее и се сготви (4 до 5 минути от всяка страна). Оставете пилето да почине за 5 минути. Нарежете го на тънки ленти. За сглобяване на такосите: поставете 1/4 чаша спанак и 1/3 ч. ч. пиле върху всяка тортила. Отгоре залейте всяка с около 1 1/2 ч. л. от запазената смес от кориандър и 1/4 чаша салца.

Време за подготовка: 45 мин 
Допълнително време: 30 мин 
Общо време: 1 ч и 15 мин 
Порции: 4

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай