5 ефективни начина да заздравите ноктите си

Обърнете внимание на чупещите се нокти 

06.08.2024г. / 06 30ч.
Мария Василева
Консумирайте достатъчно протеини. Снимка: istock

Консумирайте достатъчно протеини. Снимка: istock

В старанието си да следваме модните тенденции, ние сме склонни да оставим грижата за ноктите на заден план. Но ако страдате от тънки и чупливи нокти, можете да направите нещо, за да подобрите състоянието им. С какво да започнете?

Използвайте стъклена пила за нокти

Според експертите, това е може би най-лесният начин за заздравяване на ноктите и задължителна стъпка в грижата за меките нокти. Грубите пили причиняват малки разкъсвания, които оставят свободния ръб на нокътя (самия връх) груб и по-податлив на закачане и чупене. Стъклените пили, от друга страна, създават много по-гладък ръб. Това е много лесно и ефикасно решение за хората, особено тези, които имат слаби нокти, които са склонни към белене и цепене по върховете.

Пийте много вода 

Хидратирането има пряк ефект върху здравето на ноктите на човек. Когато не си набавяте достатъчно течности, ноктите ви могат да станат чупливи. Когато ноктите са крехки, те се чупят или белят по-лесно. Според специалисти, повечето хора могат да получат достатъчно течности, за да останат хидратирани, като пият вода, когато са жадни и когато се хранят. Въпреки това, ако смятате, че не получавате достатъчно течности, можете да увеличите дневния си прием чрез носене на бутилка вода за многократна употреба; избиране на вода пред сладки напитки; пиене на вода по време на хранене вместо други напитки и др.

Избягвайте прекомерното използване на дезинфектант за ръце 

Хората често използват дезинфектант за ръце като заместител на миенето или когато не могат да измият ръцете си. Дезинфектантът за ръце обаче често съдържа алкохол, който може да дехидратира кожата на ръцете и ноктите. Честото използване на дезинфектант за ръце може да направи ноктите чупливи и лесни за нацепване. Ако използването на дезинфектант за ръце е единствената възможност, трябва да избягвате попадането му върху ноктите ви и да използвате само малко количество.

Свързани статии

Консумирайте достатъчно протеини 

Протеинът е от съществено значение, когато става дума за здрави нокти. Ако някой има недостиг на протеин, ноктите му няма да растат толкова здрави. Можете да увеличите количеството протеин, като го включите в диетата си. Наблегнете на постните (нетлъсти) меса, рибата, яйцата и боба.

Свързани статии

Направете си почивка от гел лаковете 

Устойчивите маникюри – гелове, акрили, дипове – са голямо облекчение, особено когато искате да запазите този безупречен външен вид на ноктите си седмици наред, но за съжаление, те не правят особена услуга на здравето на ноктите ви. Постоянният натиск на по-дебели типове лак или изкуствени нокти върху нокътната плочка, зоната в основата на нокътя под кутикулата, където започва растежът, в крайна сметка може да доведе до изтъняване на нокътя.

Дълготрайният маникюр има много плюсове, но суровият процес на отстраняването на трайните лакове може да бъде основен проблем за лошото състояние на ноктите. Това не означава, че трябва да се откажете от любимия си гел маникюр завинаги, но си струва да сте внимателни и да си вземете почивка, когато можете. Ако ноктите ви са в добра форма и просто искате да избегнете повреда, вземете седмица или две почивка на всеки един до три месеца. Но ако ноктите ви са по-меки или се опитвате да защитите чупливите нокти, помислете дали да не ги оставите голи за около четири до шест седмици.

Свързани статии

Коментирай