Ягодова кожа: Защо се образува и как да се справим

06.08.2024г. / 17 11ч.
Аз жената

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Снимка: freepik.com

Снимка: freepik.com

Ягодовата кожа, позната и като кератоза пиларис, се проявява като малки твърди бучки, които могат да изглеждат като повърхността на ягода. Това състояние засяга най-често краката, но може да се появи и по други части на тялото, споделят специалистите на https://galen.bg/. В статията ще се запознаете с подробна информация за това какво представлява ягодовата кожа, какви са причините за нея и как може ефективно да се справите с това състояние.

Какво представлява ягодовата кожа?

Ягодовата кожа се характеризира с наличието на малки, твърди, често червени или кафяви бучки, които се образуват върху различни части на тялото. Това са запушени пори, пълни с кератин – протеин, който обикновено ни защитава от външни увреждания.

Кои са причините за ягодова кожа?

Това състояние може да възникне като последица от различни фактори, като:

1. Генетични фактори

Генетичните предразположения играят съществена роля в развитието на този кожен проблем. Някои хора са по-склонни към омазняване и запушване на порите, което предизвиква появата на тези малки точици.

2. Условия на външната среда

Начинът ни на живот и грижа за лицето или тялото са друг основен фактор. Някои от навиците ни, като използване на неправилни продукти за лице или недостатъчно често почистване, засилват отделянето на себум, натрупването на мъртва кожа и запушването на порите.

3. Суха кожа

Обикновено липсата на хидратация на епидермиса не оказва пряко влияние върху образуването на тези ягодови точици. Но ако се дехидратирате още повече през студените месеци или при пребиваване в сух климат, това може да влоши състоянието.

4. Бръснене

Използването на самобръсначка или тример дразни епидермиса. Това може да доведе до образуване на подобни ягодови бучки, особено ако тялото ви е по-чувствително към тези методи на обезкосмяване.

Как да се справим?

Има няколко основни метода за третиране, които ни помагат да се справим с този проблем:

1. Ексфолиране

Редовното ексфолиране помага за премахване на мъртвите кожни клетки и предотвратява тяхното натрупване в порите. Използвайте ексфолианти с меки абразивни частици или химични ексфолианти със съставки като салицилова киселина.

2. Хидратация

Нанасяйте хидратиращи лосиони или кремове веднага след баня, за да попият в епидермиса заедно с влагата от душа. Това помага за запечатване на хидратацията и поддържане на мекота и гладкост.

3. Подходящи продукти за грижа

Избирайте продукти, предназначени за употреба при чувствителност или склонност към развитие на ягодова кожа. Избягвайте агресивни сапуни и душгелове, които могат да изсушат епидермиса още повече.

4. Нежни методи за отстраняване на космите

Ако бръсненето влошава състоянието, опитайте с други методи, които са по-нежни към тялото ви.

С правилните методи и съвети може да се преборите с проблема с ягодовата кожа и да върнете нейната сияйност и мекота, обясняват специалистите на аптека Гален. Грижете се за здравето си и изберете подходящи продукти, които да ви помогнат с тази важна задача.