Подхранете изтощената коса с тези 5 маски

Направете си маска с коприва 

07.08.2024г. / 10 38ч.
Мария Василева
Маски за освежаване на косата. Снимка: istock

Маски за освежаване на косата. Снимка: istock

Лятото е прекрасен сезон, но жарките слънчеви лъчи могат да ви донесат не само страхотни спомени. Топлото време може да изсуши косата ви, в резултат на което тя да загуби блясъка си. Как да подхраните изтощената коса? Вижте в следващите редове предложения за няколко страхотни маски:

Маска за коса с рициново масло 

Използвайте я при наличие на сух скалп и пърхот. Стилистът на знаменитости Мишел Кливланд препоръчва тази маска, тъй като рициновото масло е богато на мастни киселини, които овлажняват и имат антимикробни свойства, които го правят достойно средство за сух скалп и пърхот.

Как да си я приготвите – за нея ще ви трябват 1 ч. л. рициново масло. Поставете студено пресовано рициново масло в малка купа. Загрейте в микровълновата за около 10 секунди. Трябва да е топло, а не горещо. С върховете на пръстите си масажирайте рициновото масло в скалпа и надолу по косъма. Оставете да действа 15 минути, изплакнете добре, след това измийте с шампоан.

Маска с канела и кокосово масло 

Използвайте я за коса, склонна към изтъняване и начупване. Подправката стимулира кръвообращението и насърчава растежа и здравината на косата, докато кокосовото масло е богато на мастни киселини, което помага за по-нататъшно възстановяване, казва Мелиса Певерини, фризьор. За нея ще ви трябват: 1 ч. л. смляна канела и 1 ч. л. кокосово масло. Смесете добре съставките. Нанесете маската върху корените и другите части, като масажирате скалпа. Оставете маската да престои 30 до 45 минути, след което изплакнете с топла вода.

Свързани статии

Маска с кокосово масло, мед и масло от авокадо 

Използвайте я за тънка и хвърчаща коса. Мастните киселини, минералите и антиоксидантните свойства на сместа ще помогнат за намаляване на къдренето и ще добавят блясък. Необходимите съставки са:

  • 1 ч. л. рафинирано кокосово масло;
  • 1 ч. л. 100% чист мед;
  • 1 супена лъжица масло от авокадо.

Смесете всички съставки заедно в купа, докато се смесят добре. Използвайте върховете на пръстите си, за да нанесете, като започнете от скалпа и стигнете до краищата. Оставете да действа 10 минути. Изплакнете с топла вода, след това измийте с избистрящ шампоан и завършете с обичайния си балсам.

Съживете кичурите и раздразнения скалп с ябълков оцет и зелен чай

Ето една страхотна рецепта за успокояване на скалпа и увеличаване на обема на косата. Комбинирайте ¼ чаша ябълков оцет с 1 чаша охладен зелен чай. Измийте нормално с шампоан, след това изсипете сместа върху косата си и внимателно я разресвайте, за да осигурите пълно насищане. Не изплаквайте, просто кондиционирайте и оформете косата си по желание.

Ако имате много светла коса, опитайте тест на малко място, за да сте сигурни, че сместа няма да обезцвети косата ви.

Свързани статии

Увеличете плътността на косата си с чай от коприва и розмарин

Опитайте тази комбинация от чай от коприва и пресен розмарин, за да уплътните кичурите на косата си. В 1 ч. ч. вряща вода добавете ¾ ч. ч. пресен розмарин и 1 пакетче чай от коприва. Махнете сместа от котлона и я оставете да кисне за един час. Прецедете течността и я оставете да се охлади до стайна температура. Изсипете я в бутилка със спрей и напръскайте върху мокра коса. Най-добре е да оставите маската да действа цяла нощ.

Коментирай
Здраве и красота