10 нискокалорични храни, които подпомагат отслабването 

Увеличават чувството за ситост

08.08.2024г. / 13 40ч.
Мария Василева
Хидратираща и нискокалорична е динята. Снимка: istock

Хидратираща и нискокалорична е динята. Снимка: istock

Макар и да свързваме отслабването с лишаване от храна, това невинаги е така. От основно значение е не само какво хапваме, а колко и кога. В следващите редове ще ви споделим кои нискокалорични храни можете да хапвате, ако искате да отслабнете.

1. Карфиол

Карфиолът осигурява три грама фибри на чаша, както и основни антиоксиданти. Това ще ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време през целия ден. Можете да използвате карфиол за толкова много неща – този универсален зеленчук може да се използва като заместител на висококалорични съставки като ориз, брашно и дори червено месо. Направете карфиола звездата на трапезата, като го изпечете като кора за пица, трансформирате го в ориз, намачкате го като картофи или го сготвите с подобни техники, използвани за големи парчета пържола.

2. Леща

Лещата е друг надежден източник на растителни протеини, въглехидрати и фибри. Изследвания показват, че хората се чувстват по-сити, когато стандартните им ястия от пшеница или ориз са заменени със зелена или червена леща. (Заслужава да се отбележи: зелената леща изглежда има най-голямо въздействие върху чувството на глад.)

3. Аспержи 

Аспержите са добър източник на витамини К, А и Е, както и богати на желязо. Едно средно голямо стръкче аспержи съдържа само 3 калории, а една чаша (134 г) съдържа само 27 калории.

4. Зелени или черни маслини 

Маслините са с високо съдържание на калций, витамин Е и желязо, като порция от 15 г маслини съдържа само 22 калории.

5. Яйца

Независимо дали ги харесвате бъркани, твърдо сварени или предпочитате да правите порция яйчени хапки, тази нискокалорична храна ви осигурява протеинова корекция и ви държи сити за по-дълго. Яйцата са богати на протеини и мастни киселини, както и на незаменим холин. Следователно те могат да подобрят метаболизма на мазнините, като същевременно ви поддържат сити. Има много изследвания в подкрепа на силата на яйцата за отслабване. Едно проучване, публикувано в International Journal of Obesity, показва, че 152 души с наднормено тегло или затлъстяване са разделени на две групи. Едната консумира две яйца сутрин, а другата – една франзела. Изследователите установяват, че участниците в групата, които консумирали яйца са имали 65% по-голяма загуба на тегло, 34% по-голямо намаление на обиколката на талията и 16% по-голямо намаление на телесните мазнини до края на проучването.

Свързани статии

6. Див ориз 

Дивият ориз осигурява три грама фибри на чаша (в сварено състояние) и също така осигурява основни въглехидрати, желязо и фосфор. Освен това, този продукт е пълен с редица основни минерали като калций, магнезий и цинк. Въпреки че дивият ориз сам по себе си не е пълноценна храна, той се съчетава добре с постно месо и зеленчуци. Балансирана храна като тази със сигурност ще ви държи сити, без тези желания за среднощна закуска или сладко.

7. Диня

Хидратираща закуска в горещ ден (и наистина при всяко време), динята предлага много витамин С, ликопен (антиоксидант) и вода, които могат да подпомогнат усещането ви за ситост.

8. Чушки 

Една порция от 85 г чушки съдържа само 25 калории. Всички сортове пипер са чудесен източник на витамини С и В6.

9. Домати 

Доматите са отличен източник на антиоксиданта ликопен, като те са и с високо съдържание на витамин С, калий, фолат и витамин К. Порция от 126 г съдържа 25 калории.

10. Горски плодове 

Горските плодове – включително ягоди, боровинки, малини и къпини – са заредени с витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да оптимизират вашето здраве. Например – 1 чаша (150 грама) боровинки ви снабдява само с 86 калории, но съдържа 3,6 грама фибри. Горските плодове също са чудесен източник на пектин (вид диетични фибри, за които е доказано, че забавят изпразването на стомаха и увеличават чувството за ситост в проучвания при хора и животни). А това също може да помогне за намаляване на консумацията на калории. Едно проучване отбелязва, че следобедна закуска от горски плодове намалява приема на калории по-късно през деня, в сравнение със следобедна закуска, съдържаща рафинирани захари.

Свързани статии

Коментирай