3 неща, които целулитът ви казва за вашето здраве

От какво се нуждае тялото ви

09.08.2024г. / 10 58ч.
Мария Василева
Какво издава целулитът за здравето ни? Снимка: istock

Какво издава целулитът за здравето ни? Снимка: istock

Вие със сигурност не харесвате как изглежда целулитът! Макар и този слой мазнини да е необходим за нашето тяло, когато той изглежда като бучки (както в случая с целулита), това може да подсказва за редица потенциално сериозни здравословни проблеми, които се крият отдолу. Нека да разгледаме основните причини за целулита, за да можем да върнем красотата и здравето си, отвътре навън. Какво казва целулитът за вашето здраве?

Вие натрупвате токсични отпадъчни продукти 

Проблемът не е просто в наднорменото тегло или лошите гени.

Според диетолога Дженифър Райли, „Дори слабите жени и мъже могат да имат целулит. Целулитът се образува от задържане на течности и натрупване на отпадъчни продукти и токсини в тялото.“

Токсините се съхраняват в мастните тъкани, за да ги държат далеч от жизненоважни органи, където могат да причинят увреждане. Можем да насърчим тези токсини да се „изнесат“ от тялото чрез увеличаване на кръвообращението и детоксикация.

Д-р Сандра Кабот, медицински и изпълнителен директор на Австралийската консултантска служба за здравето на жените, обяснява: „Ограничаването на кръвообращението към малките капиляри, снабдяващо мастните клетки, намалява доставката на кислород към мастните клетки, като по този начин намалява и техния метаболизъм. Слоевете на съединителната тъкан стават по-твърди и по-малко еластични, улавяйки течности и отпадъчни продукти между тях. В крайна сметка при добре развит целулит виждаме стагнация и втвърдяване на всички структури в мастните слоеве, така че тъканта придобива безжизнени качества.

Използването на техники като сухо четкане и масаж с масажни ръкавици може да помогне за подобряване на микроциркулацията – движението на кръвта в най-малките ви съдове. Това спомага за насищането на тъканите с кислород и събирането на отпадъчни продукти, за да ги изпрати тялото навън. Основната задача на черния дроб е да филтрира и обработва нашата кръв и след това да създава жлъчка, която да пренася отпадъците до жлъчния мехур, който ги изпраща до дебелото черво. Подобряването на кръвообращението стартира този процес.

Свързани статии

Може да ви липсват някои жизненоважни хранителни вещества 

Можем да продължим да помагаме на тялото да премахва токсините и да подобряваме външния вид на целулита, като консумираме важни хранителни вещества, които поддържат функцията на черния дроб и синтеза на колаген.

Първо си представете мрежа, като предпазната мрежа под опънато въже. След това си представете много балони, които изпълват мрежата и докато се натрупват и разширяват, те се промушват през дупките на мрежата, издувайки се от другата страна. Това създава ефекта на трапчинките на целулита. Мрежата представлява колагеновата рамка на нашата кожа, а балоните представляват мастните клетки. Ако укрепим нашата колагенова мрежа, можем да предпазим тези мастни клетки от издуване.

Консумирането на храни, богати на колаген, като костен бульон (приготвен от месото на пасищни животни), може да помогне за запълване на естественото производство на колаген, което обикновено намалява след 35-годишна възраст. Можем също така да подпомогнем синтеза на колаген, като консумираме градивни елементи на колагена като зеленолистни и богати на витамин С плодове и зеленчуци.

Връщайки се към нашата аналогия, сега, след като сте засилили колагеновата „мрежа“, трябва да детоксикирате, за да намалите размера на тези мастни „балони“! Можете да консумирате храни като магданоз и кориандър, които помагат за хелатиране („опаковане“) и изнасяне на тези токсини от тялото, както и храни, богати на фибри, като кореноплодни зеленчуци, които помагат за създаването на здравословни движения на червата, които изхвърлят тези токсини.

Свързани статии

Тялото ви се нуждае от повече движение 

Знаете ли, че всъщност имате две кръвоносни системи в тялото си? Често мислим само за кръвта, изпомпвана от сърцето. Другата кръвоносна система обаче е тази, която се движи около лимфната течност. Тази система няма помпа, която да я движи, тя разчита единствено на вашето движение! Движението на лимфата е друга ключова част от пътя на детоксикацията.

Лесни дейности като леко подскачане на място или поклащане и разклащане на крайниците ще стимулират лимфната система и ще помогнат за премахването на токсините, причиняващи целулит.

Освен движението на лимфата, изпотяването е друг ключов начин, по който тялото елиминира токсините. Много вещества се изхвърлят чрез изпражненията, но често пренебрегван факт е, че кожата всъщност е основният ни орган за детоксикация. Потта не е миризлива или неприятна, това е красив и естествен начин да поддържате тялото чисто и здраво!

Така че следващият път, когато се погледнете в огледалото в пробната, не се примирявайте с живота, прикривайки тези трапчинки на бедрата. Опитайте тези прости методи, за да помогнете на тялото си да се детоксикира и вместо това да изградите трайно здраве и красота.

Свързани статии

Коментирай