5 лесни трика за избелване на зъбите 

Направете зъбите по-бели с правилната диета

10.08.2024г. / 17 30ч.
Мария Василева
Консумирайте диета, богата на плодове и зеленчуци. Снимка: istock

Консумирайте диета, богата на плодове и зеленчуци. Снимка: istock

Белите зъби са неизменна част от красивата усмивка. Ако все пак се притеснявате от цвета им, можете да подобрите вида на зъбите си с няколко лесни и натурални средства. Кои са те?

Натрийте бананови, портокалови или лимонови кори върху зъбите си  

За да изпълните този „трик“, вземете кора от банан, портокал или лимон и нежно я натъркайте върху зъбите си. Продължете да я втривате за около 2 минути, след това старателно измийте устата си и зъбите си. Корите на тези плодове съдържат лимонена киселина, която теоретично помага за избелване на зъбите.

Ако имате проблеми с чувствителността, има вероятност емайлът на зъбите ви да е слаб или да се е износил. В този случай не се препоръчва да използвате този метод. Ако пък вече сте опитали и имате проблеми със зъбите си, посещението при зъболекаря трябва да бъде вашата незабавна реакция.

Жабурене с масло 

Жабуренето с масло е традиционно средство за избелване на зъбите от индийците. Тази техника също има за цел да подобри цялостното ви орално здраве и хигиена. За да го направите, трябва да сложите в устата си 1 с. л. масло (зехтин, слънчогледово или сусамово олио) и да жабурите за около 15 до 20 минути. Кокосовото масло също е популярен вариант, тъй като има приятен вкус и предлага и други ползи за здравето.

Жабуренето е полезно, защото помага за премахването на много видове бактерии от устата. Тези бактерии причиняват плака и правят зъбите ви жълтеникави. Следователно този трик може да бъде много полезен за вас в търсенето на метод за избелване на зъбите. Няма научни доказателства в подкрепа на факта, че това е полезно за избелване на зъбите, но хората, които са използвали тази техника, са доволни от резултатите. Освен това няма нищо лошо да опитате, нали?

Свързани статии

Намажете зъбите си със сода за хляб 

Содата за хляб има свойства да избелва зъбите; ето защо преобладава в рекламите на пасти за зъби. Тя помага при изтриване на петна от повърхността на зъбите поради леко абразивния си характер. Идеално решение за избелване на зъби!  Това не е магия; няма да получите супер блестящи зъби само след една сесия. Използвайте сода за хляб всеки ден и в крайна сметка ще започнете да виждате разликата.

Консумирайте диета, богата на плодове и зеленчуци

Известно е, че хрупкавите плодове и зеленчуци изтриват плаката от зъбите ви, докато ги дъвчете. Те не са заместител на миенето на зъбите, разбира се, но всеки такъв трик е страхотен, особено ако дава очакваните резултати. Освен това е известно, че плодовете и зеленчуците са много полезни за цялостното ви здраве. Два от плодовете, за които се твърди, че избелват зъбите ви, са ананасът и ягодата. Ензимът, наречен „бромелаин“, открит в ананаса, ефективно премахва петна и е полезен при цялостното избелване на зъбите. Ягодите, от друга страна, съдържат ябълчена киселина, за която е известно, че премахва обезцветяването на зъбите ви и ги прави да изглеждат по-бели.

Свързани статии

Мийте зъбите си редовно

Ежедневното миене на зъбите може би е най-важното нещо, което трябва да направите, за да поддържате зъбите си блестящи. Ако досега не сте били редовни в това, не забравяйте да започнете да го правите веднага. Ако сте мили зъбите си всеки ден и те все още са жълтеникави, опитайте да ги миете по-често, особено след хранене или напитки, което може да доведе до пожълтяване на зъбите. Въпреки това, не четкайте веднага след прием на кисели храни или напитки, защото това може да доведе до ерозия.

За да придадете на усмивката си допълнителен блясък, опитайте да използвате избелваща паста за зъби. Тези видове пасти за зъби използват меки абразиви, които могат да помогнат за премахване на твърди петна от повърхностите на зъбите. Въпреки това, ако имате някакъв проблем с използването на такава паста за зъби, добре е да се обърнете към вашия зъболекар.

Свързани статии

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 4 седмици )