6 трика, които запазват ягодите свежи

Не ги мийте предварително

12.08.2024г. / 11 15ч.
Илияна Николова
Няколко лесни трика, които запазват ягодите за дълго. Снимка: istock

Няколко лесни трика, които запазват ягодите за дълго. Снимка: istock

Ягодите са един от най-здравословните плодове. Те обаче са крехки и нетрайни, заради което съхранението им може да е предизвикателство. Но не и ако познавате някои страхотни съвети за дълготрайно съхранение на пресни ягоди. С тяхна помощ ще се радвате на свежестта и полезните свойства на един от най-ароматните и вкусни горски плодове.

Кои са най-добрите съвети за дълготрайно съхранение на пресни ягоди?

Свързани статии

Никога не мийте предварително 

Един трик, с който ще запазите ягодите свежи за по-дълго е избягването на предварителното измиване. Много хора изплакват плодовете преди да ги приберат в хладилника, за да са чисти. Това ги кара да губят хранителните си качества и свежест много по-бързо. А ягодите са сред неиздръжливите плодове. Винаги ги измивайте непосредствено преди да ги консумирате, ако искате да ги запазите свежи.

Съхранявайте ягодите в хладилник 

Ягодите се запазват свежи за по-дълго, ако се слагат в хладилника веднага, след като са купени. Високите температури през лятото ускоряват процесите на гниене и правят ягодите негодни за консумация. Винаги съхранявайте ягодите в хладилник, ако няма да ги консумирате веднага след купуването им.

Винаги премахвайте развалените 

Ако имате по-голямо количество ягоди, постарайте се винаги да премахвате тези, които са започнали да гният по-рано. Отделяйте ги от другите, защото гниещите процеси бързо засягат всички околни ягоди.

Никога не съхранявайте ягодите мокри 

Ако сте побързали да измиете ягодите си, но не сте изяли всички, никога не ги прибирайте мокри в хладилника. За предпочитане е да изядете цялото количество ягоди, които сте измили, защото съхранението им в мокро състояние ги кара бързо да се развалят.

Свързани статии

Осигурете повече въздух 

Един добър съвет за съхранение на ягодите е осигуряването на проходимост на въздуха между тях. Опитайте се да подредите ягодите така, че да може въздухът около тях да преминава свободно. По възможност подредете ягодите на разстояние една от друга. Така ще забавите лесното им разваляне и ще ги съхраните пресни по-дълго.

Опитайте трик с оцет 

Един от най-добрите хитри трикове и съвети за съхранение на пресни ягоди е изплакването им с оцет. Той забавя зреенето и гниенето, неутрализира естествените микроорганизми по тях, запазва свежестта и цвета на ягодите, удължава периода на годността и хранителните им качества. Накиснете ягодите в смес от равни части вода и оцет. Оставете ги да престоят така 30 минути, след това изплакнете с чиста вода.

Свързани статии

Коментирай