Най-лошите съвети за отслабване

Защо не трябва да им се доверявате, ако искате да отслабнете

28.08.2024г. / 15 59ч.
Илияна Николова
Кои са най-лошите съвети за отслабване? Снимка: istock

Кои са най-лошите съвети за отслабване? Снимка: istock

Отслабването е нелека задача. Много често се обръщаме към различни съвети за отслабване, които обещават бързи резултати без особени усилия. Мечтата на всеки е да има стройна и слаба фигура без да се измъчва с диети и безкрайни изтощителни упражнения. Затова се доверяваме на съвети в интернет, които обещават, че ще постигнем резултатите в отслабването и задържането на теглото по най-лесния начин.

Свързани статии

Това, разбира се, съвсем не е така. Сред всички съвети за отслабване се открояват някои, които определено можем да наречем най-лошите и заради това не трябва да им се доверявате.

Кои са най-лошите съвети за отслабване?

Диети с малко калории 

Един от най-лошите съвети за отслабване е драстичното намаляване на калориите. Някои диети предлагат прием на много малко калории, за да се осигури калориен дефицит. При тези хранителни режими обикновено се набляга на зеленчуци и плодове, тъй като те са сред храните с най-ниско съдържание на калории. Това е един от най-лошите съвети за отслабване, защото прекомерното ограничаване на калориите и избягването на протеините и мазнините в храненето всъщност забавя метаболизма.

Нискокалорийните диети са ефективни за кратко, но след като започнете да прегладнявате, да ви прималява, да страдате от косопад или да имате хормонални проблеми, здравето и метаболизмът ви ще започнат да страдат. Въпреки че основното правило за отслабване е да се приемат по-малко калории, отколкото се изразходват е вярно, това не означава да се изтезавате с глад. Това само ще забави метаболизма ви и ще се отрази на цялостното ви здраве.

Свързани статии

Нисковъглехидратни диети 

Един от модерните съвети за отслабване е следването на нисковъглехидратни диети. При тях се изключват всички въглехидрати или по-голямата част от тях. Този начин на хранене също може да се счете като лош съвет за отслабване, защото в дългосрочен план може да афектира здравословното ви състояние.

Свързани статии

Въглехидратите са най-естественият и природен източник на енергия за цялото тяло, включително за мозъка. Ако премахнете всички въглехидрати от храненето си, това може да окаже негативно влияние и върху някои показатели в кръвната ви картина. С течение на времето има вероятност липсата на въглехидрати да се отрази на мускулите, хормоните, енергийните нива в тялото, функциите на мозъка, паметта и концентрацията.

Тренировките са единственото, което ще ви помогне да отслабнете 

Един от най-лошите съвети за отслабване е наблягането единствено на тренировки, като храненето не се променя. Това е лош съвет и напълно погрешен. Който и треньор по фитнес да попитате, ще ви отговори едно и също, а именно, че правилното и балансирано хранене заема между 70 и 80 процента от успеха в отслабването и изграждането на стройна фигура.

Тренировките заемат останалата част от процентите, като са по-скоро стимулатор на метаболизма и заздравяването на мускулите. Ако се храните неправилно, прекалявате с излишните калории, преработените, тестените и захарните храни, няма значение колко ще тренирате. Успехът ви няма да е максимален, а в някои случаи дори ще е незабележим.

Свързани статии

Коментирай