Как хлябът с квас помага в отслабването

Полезен е не само за контрола на теглото, а за цялостното здраве

14.08.2024г. / 09 27ч.
Илияна Николова
Хлябът с квас е полезен за отслабване, защото съдържа пробиотици. Снимка: istock

Хлябът с квас е полезен за отслабване, защото съдържа пробиотици. Снимка: istock

Когато се опитвате да отслабнете едно от първите неща, които изключвате от храненето е хлябът. Хлябът с квас обаче е нещо, което не трябва да премахвате от менюто си, защото той може да ви помогне да отслабнете. Нещо повече, хлябът с квас има много други ползи за здравето освен контрола на теглото. И въпреки че въглехидратите в хляба и тестените изделия са сочени за главни виновници за наднорменото тегло, въглехидратите в квасения хляб са полезни, както и бактериите в кваса в него, използван като набухвател.

Свързани статии

Защо хлябът с квас помага в отслабването и е полезен за здравето?

Тайната на полезните свойства на хляба с квас се дължи на основната съставка в него, а именно квасът. Той съдържа естествени дрожди и пробиотични бактерии, които освен че помагат на тестото да бухне и придобие пухкава и въздушна текстура, оказват изключително благотворно влияние и върху цялостното здраве, включително върху отслабването.

Квасът се приготвя главно от брашно и вода, които се оставят да ферментират в продължение на дни, понякога дори седмици. Процесът на ферментация започва с микроскопични дрожди, които с течение на времето започват да отделят млечна киселина. Сместа започва да шупти и да се разраства. Ако се грижите за кваса постоянно, ще разполагате с полезен и здравословен набухвател, който ще прави хляба ви най-добрият ви приятел в отслабването и здравето.

Хлябът с квас помага за подобряване на стомашно-чревната функция 

Хлябът с квас е полезен за отслабване, защото съдържа пробиотици, които стимулират работата на бактериите в червата. Здравият микробиом означава правилно усвояване на хранителните вещества, детокс на тялото, добър метаболизъм и здрава имунна система. Когато процесите в тялото ви протичат по най-добрия начин, метаболизмът ви също протича с необходимите скорост и ефективност. Това помага в отслабването и контрола на теглото.

Хлябът с квас намалява риска от диабет 

Хлябът с квас е с по-нисък гликемичен индекс от останалите видове хляб, най-вече белият хляб от рафинирано брашно. Благодарение на дрождите в квасения хляб той оказва чудесно влияние върху контрола на кръвната захар, като консумацията му не предизвиква резки скокове в стойностите ѝ. Това е особено полезно както за страдащи от диабет, така и в превенцията на това опасно заболяване.

Свързани статии

Хлябът с квас помага за редукция на мазнините 

Според изследване от 2024 година, публикувано в Critical Reviews in Food Science and Nutrition, цитирано от healthdigest.com, хлябът с квас оказва положително влияние в топенето на мазнините отново благодарение на пробиотичните бактерии в състава си и по-ниския си гликемичен индекс. Анализът на резултатите от проучването показва, че редовно консумиращите хляб с квас хора имат по-ниски нива на глюкоза в кръвта и по-малко излишни мазнини преди всичко около талията и в коремната област. Тези мазнини са считани за най-опасните за здравето с потенциално влияние в отключването на редица заболявания.

За силна имунна и нервна система 

Хлябът с квас съдържа пробиотични бактерии, развиващи се благодарение на ферментацията. Тези бактерии и дрожди са изключително полезни за чревния микробиом. Те подхранват бактериите в червата, стимулират техния брой и качество, допринасят за подобряване на храносмилането, усвояването на хранителните вещества и доставянето им до всяка тъкан в тялото.

Пробиотичните бактерии са важни и за имунната система. Състоянието на чревния микробиом е пряко свързано с имунната система. До голяма степен ефективността на имунната система се дължи на полезните бактерии в червата и тяхното добро състояние. Ако се грижите за чревния си микробиом, ще се радвате на здрава и силна имунна система. А хлябът с квас допринася за всичко това.

Свързани статии

Коментирай