Чай от лайка помага при слънчево изгаряне

Как да облекчите изгаряне от слънце с помощта на чай от лайка

13.08.2024г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Чаят от лайка носи облекчение за изгорялата кожа. Снимка: istock

Чаят от лайка носи облекчение за изгорялата кожа. Снимка: istock

Чаят от лайка е нещо, което не бихте свързали със слънчево изгаряне, но той е полезен за облекчаване на кожата при такива случаи. Чаят от лайка има чудесни успокояващи свойства, благодарение на които подобрява състоянието на кожата при слънчево изгаряне. Чаят от лайка е полезен в намаляване на червенината, раздразнението, паренето, болката при изгоряла от слънцето кожа. Прилагането му помага за намаляване на дразненето, подуването, усещането за топлина по изгорелите участъци. А пиенето на чай от лайка след слънчево изгаряне може да потисне оплаквания като гадене, треска, умора, свързани с по-тежки случаи на изгаряне.

Свързани статии

Свикнали сме да използваме предимно други натурални средства за борба със слънчевите изгаряния. Сред известните от тях са гел от алое вера, кисело мляко, студен душ или хладна вана, студени компреси, вана със смлени овесени ядки.

Чаят от лайка е достъпно и евтино средство за борба с оплакванията, причинени от слънчево изгаряне. Повечето кухненски шкафове разполагат с чай от лайка. Ако досега не сте знаели, че можете да го използвате и с такова алтернативно предназначение, време е да разберете как.

Как да използвате чай от лайка при слънчево изгаряне?

Сварете два литра вода на котлона. След като заври, добавете няколко пакетчета чай с лайка, най-малко пет. Оставете водата да ври още 5 минути, след което свалете от котлона и изчакайте да изстине напълно до стайна температура, без да вадите пакетчетата чай от лайка. Нека наситят водата добре.

Свързани статии

Накиснете памучни кърпи в сместа и наложете върху изгорелите участъци от кожата. С така получения компрес прекарайте поне 1 час, без да премахвате. След това можете да повторите процедурата, докато цялото количество отвара свърши.

Чаят от лайка носи облекчение за изгорялата кожа, защото в него се съдържат активни вещества, имащи мощно противовъзпалително свойство. Антиоксидантите и фитохимикалите в чая от лайка стимулират обновлението на клетките, намаляват възпалението, ускоряват процеса на регенерация на клетките на кожата, като тези процеси допринасят за по-бързото възстановяване след слънчево изгаряне.  

Коментирай