Нискокалорични супи, които варират между 200 и 300 калории. Снимка: istock
Ако вечно търсите трикове, които да ви помогнат по пътя към идеалната фигура, задължително включете супите към своето меню. В следващите редове ви предлагаме няколко нискокалорични варианта, които съдържат между 200 и 300 калории на порция. Ето и кои са те:
Сложете пресния лук в голяма тава заедно с картофите, чесъна и бульона. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри 15 минути или докато картофите омекнат много. За гарнитурата бланширайте 3 с. л. обелен грах във вряща вода за 2-3 минути, отцедете, сложете в купа със студена вода и оставете настрана. Добавете останалия грах към основата на супата и оставете да къкри 5 минути – не повече, иначе ще загубите прекрасния свеж вкус на граха.
Разбъркайте ментата, захарта и лимоновия или лаймовия сок, охладете леко, след това изсипете в кухненски робот и разбийте, докато сместа стане гладка, колкото искате. Разбъркайте половината мътеница или заквасена сметана, овкусете и подправете със сол и черен пипер. За да сервирате супата студена, охладете бързо. Имайте предвид, че може да се наложи да добавите още бульон към супата преди сервиране, тъй като тя ще се сгъсти, когато изстине. За да сервирате гореща, върнете супата в съда и загрейте отново, без да завира (за да предотвратите подсирването на мътеницата или заквасената сметана). Поднесете супата в купички, гарнирана с останалата мътеница и отцедения грах.
Загрейте олиото в голям тиган с капак. Добавете лука, морковите и целината и запържете за 10 минути, като разбърквате от време на време, докато започнат да се оцветяват малко по краищата. Разбъркайте лещата и гответе още 1 минута. Налейте горещия бульон, добавете доматеното пюре и мащерката и разбъркайте добре. Добавете праза, карфиола, тиквичките и чесъна, оставете да заври, след това покрийте и оставете да къкри за 15 минути. Добавете зелето и босилека и гответе още 5 минути, докато зеленчукът омекне. Подправете с черен пипер, разпределете в купички и сервирайте.
Загрейте маслото в голяма тенджера. Запържете връхчетата на аспержите за няколко минути, за да омекнат. Извадете и оставете настрана. Добавете шалота, стръковете аспержи и чесъна и гответе 5-10 минути, докато омекнат, но в същото време запазят цвета си. Разбъркайте спанака, изсипете бульона, оставете да заври, след което разбийте с ръчен пасатор. Подправете обилно и добавете гореща вода, ако е необходимо. Разпределете в купички и разпръснете връхчетата на аспержите върху всяка. Поръсете със зехтин и сервирайте с хляб с квас, ако желаете.
Загрейте зехтина в голям огнеупорен съд или тенджера на средно висока температура. Запържете лука с щипка сол за 7 минути или докато омекне и просто се карамелизира. Добавете чесъна, чилито и рас ел ханут и гответе още 1 минута. Разбъркайте тиквата и лещата. Залейте с бульона и подправете на вкус. Оставете да заври, след това намалете котлона и гответе под капак за 25 минути или докато тиквата омекне. Разбийте супата с ръчен пасатор, докато стане гладка, след това подправете на вкус. Разбъркайте листата кориандър и разпределете супата в купички. Сервирайте гарнирани с дука, кисело мляко и допълнителни листа кориандър.
Запържете зеленчуците и картофите в тиган с олиото за няколко минути, докато започнат да омекват. Покрийте с бульона и оставете да къкри за 10-15 минути, докато зеленчуците омекнат. Пасирайте до гладкост, след което подправете. Сервирайте с малко крем фреш и малко пресни билки.