8 признака на проблеми с имунната система

Болките в ставите са едни от тях

15.08.2024г. / 11 33ч.
Михаела Лазарова
8 признака на проблеми с имунната система.Снимка: istock

8 признака на проблеми с имунната система.Снимка: istock

Косопад, повтарящи се инфекции, болки в ставите... Според изследвания тези неразположения могат да възникнат по ред причини, едната от които е проблеми с имунитета.

Кои други признаци показват за проблем с имунната функция на организма?

1. Студени ръце – Ако кръвоносните ви съдове са възпалени, може да е по-трудно за пръстите на ръцете, краката, ушите и носа ви да се затоплят. След като притокът на кръв се възстанови, кожата може да се зачерви. Лекарите наричат това „феномен на Рейно“. Проблемите с имунната система могат да го причинят, но също и други фактори, сред които тютюнопушене, някои лекарства, състояния, които засягат артериите ви.

2. Проблеми с изхождане, като запек или диария – Те също подсказват за проблеми с имунитета. Диарията, която продължава повече от 2 до 4 седмици, може да бъде предупредителен знак, че имунната ви система уврежда лигавицата на тънките черва или храносмилателния тракт.

Запекът също е проблем, който може да е свързан с имунната система. Както знаем, около 70% от имунните клетки се намират в червата.

Свързани статии

3. Сухи очи – Ако страдате от автоимунно заболяване, това означава, че имунната ви система атакува тялото ви, вместо да го защитава. Ревматоиден артрит и лупус са два примера. Много хора, които имат автоимунно разстройство, установяват, че имат сухи очи. Нарушенията във функционирането на имунната система често могат да провокират дискомфорт в областта на очите, като парене, сърбеж, зачервяване и болка в очите.

4. Умора – Да се чувствате изключително уморени и отпаднали, както когато имате грип, може да означава, че нещо се случва със защитните сили на тялото ви. Сънят едва ли ще помогне. Вашите стави или мускули също могат да бъдат болезнени.

5. Лека треска – Ако имате по-висока температура от нормалното, възможно е имунната ви система да започне да работи прекомерно. Това може да се случи поради настъпваща инфекция или да е знак за пристъп на автоимунно състояние.

Свързани статии

6. Главоболие – В някои случаи това неразположение може да бъде свързано с имунната система.

7. Обрив – Кожата ни е първата бариера на тялото ни срещу микробите. Начинът, по който изглежда и се чувства, може да отразява колко добре имунната ни система работи. Сърбеж, суха, зачервена кожа е често срещан симптом на възпаление. Същото важи и за обрив, който е болезнен или не изчезва. Например хората с лупус често получават обрив в областта на носа и бузите.

8. Изтръпване на ръцете – Ако това е изолиран случай, тогава може би ръката ви просто е била в неудобна позиция за дълго време. Ако ръцете и краката ви често изтръпват, това може да се дължи на проблеми с имунната система, увреждане на нервите или кръвоносните съдове.

Внимание! При здравословни проблеми се консултирайте с лекар. Тази статия има само информационен характер.

По материали от webmd.com

Свързани статии

Коментирай