10 от най-добрите нисковъглехидратни храни за отслабване

Кои храни са бедни на въглехидрати и помагат в отслабването

26.08.2024г. / 19 00ч.
Илияна Николова
10-те най-добри нисковъглехидратни храни за отслабване. Снимка: istock

10-те най-добри нисковъглехидратни храни за отслабване. Снимка: istock

Отслабването се случва, когато приемате по-малко калории, отколкото изразходвате. Но важен компонент от цялостната картина е и видът на калориите. Когато те идват предимно от въглехидрати, това може да попречи на отслабването. Нисковъглехидратните храни могат да ви помогнат да стопите излишните мазнини и да постигнете фигурата, която желаете. Когато се храните с по-малко въглехидрати и наблягате на протеините и полезните мазнини, това ще ви помогне да отслабнете.

Кои са 10-те най-добри нисковъглехидратни храни за отслабване?

Свързани статии

1.   Тъмнозелени зеленчуци. 

Всички тъмнозелени зеленчуци, включително листните, както и тези от семейство Кръстоцветни (спанак, зеле, броколи, брюкселско зеле) са много бедни на въглехидрати и съдържат минимално количество фибри. Можете да ги съчетавате прекрасно с всякакви източници на протеини и мазнини, които са част от диетата ви, например меса, риби, яйца, млечни продукти.

2.   Тиквички. 

Тиквичките са лека храна, съдържаща много малко калории и почти никакви въглехидрати. Те са прекрасни за отслабване, а същевременно дават енергия и ситост, богати са и на витамини и минерали.

3.   Авокадо. 

Авокадото е полезна нисковъглехидратна храна, която е богата на здравословни мазнини. То дава много дълготрайна ситост, която ви предпазва от прегладняване и посягане към вредна и калорична храна.

4.   Ядки и семена. 

Ядките и семената са източник на мазнини, протеини и фибри. Те са много богати на витамини и минерали. Възползвайте се от нисковъглехидратната им природа, ако искате да отслабнете.

5.   Тофу. 

Тофу е богат на протеини продукт, който съдържа около 180 калории за една малка порция. Ще ви засити и ще ви достави полезни протеини, мазнини и много малко въглехидрати, което ще помогне да контролирате теглото си. 

6.   Тиква. 

Въпреки че тиквата е сладка, тя е бедна на въглехидрати и калории. В 100 грама тиква се съдържат минималните 12 грама въглехидрати, което прави тиквата нисковъглехидратна храна, помагаща в отслабването.

7.   Зеле.

Зелето е много бедно на въглехидрати и калории. Същевременно е наситено с фибри, които дават дълготрайна енергия и ситост. Можете да хапвате голяма купа със зеле, приготвено по всякакви начини, включително сурово под формата на салата без никаква вина.

Свързани статии

8.   Червени чушки. 

Червените чушки са нисковъглехидратна храна въпреки сладката си природа. Те са много богати на антиоксиданти, витамини и минерали, заради което заслужават специално място в храненето. Съдържат едва около 40 калории за 100 грама.

9.   Краставици. 

Краставиците са една от най-нисковъглехидратните храни. Можете да ги хапвате в изобилие, без да се притеснявате, че ще натоварят общия ви калориен и въглехидратен прием. 100 грама краставици съдържат едва 16 калории, а въглехидратите в тях са в нищожно количество. Краставиците са много наситени с витамини и минерали, особено в кората им, така че не я премахвайте.

10.   Горски плодове. 

Повечето плодове съдържат много захари. Но това не се отнася за горските плодове. Те са сред най-бедните на захари плодове, което ги прави полезна и здравословна нисковъглехидратна храна. Хапвайте ги и заради огромното количество антиоксиданти, витамини и минерали в тях.

Не е задължително да изключвате абсолютно всички въглехидрати от храненето, а не е и полезно. Важно е да премахнете рафинираните въглехидрати и добавените захари, които не ви носят абсолютно никакви здравословни и хранителни ползи, а само излишни калории. За сметка на това можете да добавите към храненето си храни, съдържащи сложни въглехидрати и фибри, както и такива, които са цялостно по-бедни на въглехидрати и калории. От тях можете да хапвате по-големи количества без риск от напълняване, а добрата новина е, че те носят дълготрайно усещане за ситост.

Свързани статии

Коментирай