Билки, действащи противовъзпалително

Вижте кои са

20.08.2024г. / 14 05ч.
Михаела Лазарова
Билки, действащи противовъзпалително. Снимка: istock

Билки, действащи противовъзпалително. Снимка: istock

Билките са част от нашето ежедневие под една или друга форма. Консумираме ги под формата на чай, добавяме ги към ястия, приемаме ги като хранителна добавка. С билките трябва да се внимава, затова преди техния прием е важно да се допитаме до лекар.

Знаем, че възпалението е в основата на повечето заболявания.

Вижте някои от билките, за които е известно, че действат противовъзпалително. 

Ашваганда – Тя е добре позната противовъзпалителна билка, която се ползва в аюрведа. Според някои данни, ашваганда може да допринесе за намаляване на кортизола в тялото, балансиране на нивата на кръвната захар, облекчава безпокойството, облекчава надбъбречната умора и засилва имунната функция.

Корен от астрагал – Използван е от хиляди години, за да помогне на тялото да се бори със стреса. Лабораторни изследвания показват, че неговите екстракти са в състояние да намалят възпалението и оксидативния стрес. Билката съдържа сапонини, флавоноиди и полизахариди, които са отговорни за нейните противовъзпалителни ефекти.

Свързани статии

Котешки нокът – За тази билка е известно, че има впечатляващи противовъзпалителни свойства. Известно е, че допринася за облекчаване на възпалителни храносмилателни проблеми, като болестта на Крон, стомашни язви и синдром на пропускливи черва.

Лайка – Тя се използва от векове заради своите лечебни, подхранващи свойства. Известно е, че помага при настинки и грип, намалява болката и възпалението, облекчава храносмилателни проблеми.

Западни проучвания показват, че поради противовъзпалителните си свойства, лайката е полезна при проблеми като остеоартрит, стомашно-чревни разстройства и други.

Свързани статии

Кориандър – Обикновено го добавяме към гуакамоле или други вкусни рецепти. Кориандърът е много богат на антиоксиданти, включително флавоноида кверцетин. Помага в борбата с оксидативния стрес и насърчаване на детоксикацията на организма.

Ехинацея – Тя ни осигурява флавоноиди, инулин, полизахариди и етерични масла. Обикновено се препоръчва за консумация под формата на чай по време на настинки, грип. Ехинацеята се предлага и като хранителна добавка и е известно, че засилва функцията на имунната система и намалява неразположенията, свързани с ревматоиден артрит.

Свързани статии

Сминдух – Сминдухът е една от най-известните противовъзпалителни билки поради многото си ползи за здравето на храносмилателната и сърдечносъдовата система. Може да намали възпалението на стомаха и е доказано, че подобрява възпалителни проблеми, като афти в устата, бронхит, метаболитни нарушения.

Босилек – Той прави ястията ни много по-вкусни и ароматни. Оказва се, че според изследвания, босилекът е в състояние да се бори с вирусни, бактериални и гъбични инфекции. Смята се, че помага за облекчаване на главоболие и напрежение в синусите, поддържа здравето на зъбите и защитава здравето на сърцето. 

Коментирай