10 храни, които потискат апетита

Как да намалите приема на излишни калории с помощта на храната

22.08.2024г. / 10 30ч.
Илияна Николова
10 храни, които потискат апетита. Снимка: istock

10 храни, които потискат апетита. Снимка: istock

Ако се опитвате да отслабнете, вероятно се опитвате да приемате по-малко калории. Но когато намалим калориите, апетитът се увеличава. Започвате да огладнявате по-често, а така е трудно да устоите на изкушенията. Някои храни имат натурално потискащо апетита действие. Те могат да ви помогнат да потиснете апетита си, да ви заситят, да ви дадат енергия и хранителни вещества.

Потискането на апетита с природни средства и най-вече подходящи за целта храни е едно от най-добрите неща, които можете да направите, когато се опитвате да контролирате теглото си. Има някои храни, които са особено полезни в потискането на апетита.

Свързани статии

Кои са 10-те храни, които потискат апетита и помагат в отслабването?

1.   Бадеми. 

Бадемите са пълни с полезни мазнини, протеини, фибри и минерали. Те са прекрасен източник на витамин Е, магнезий, антиоксиданти. Само една шепа бадеми може да ви помогне да се заситите и да потиснете апетита си за няколко часа до следващото хранене.

2.   Кафе. 

Кафето потиска апетита и не съдържа никакви калории, което е добра новина за общия ви калориен прием. Когато ви се дояде нещо сладко или просто апетитът ви се обостри, а не е време за хранене, изпийте една чаша чисто горещо кафе. То ще потисне апетита ви.

3.   Джинджифил. 

Джинджифилът е чудесно средство да потиснете апетита. Той съдържа храносмилателни ензими и много фибри, които потискат глада. Добавете го към смутито си например, и ще потиснете глада за няколко часа. Джинджифилът е пълен с антиоксиданти, които дават енергия и се борят с възпаленията, като същевременно стимулират метаболизма.

4.   Авокадо. 

Авокадото е много полезна храна в потискането на апетита, защото съдържа предимно полезни мазнини и фибри. Тази комбинация дава дълготрайна ситост и много енергия, като същевременно предпазва от глад за сладко.

5.   Яйца. 

Яйцата също са подходяща храна за потискане на апетита, тъй като съдържат предимно протеини и мазнини. Те удължават усещането за ситост в продължение на часове, което ви предпазва от глад за сладко и апетит за излишни калории. Освен това яйцата носят на организма изобилие от витамини и минерали, които обогатяват хранителния ви прием. 

6.   Сладки картофи. 

Сладките картофи са бедни на калории, но толкова богати на хранителни вещества. Съдържат огромно количество фибри и сложни въглехидрати, които вкупом потискат глада. Сладките картофи съдържат храносмилателни ензими, които подобряват усвояването на хранителните вещества и ускоряват метаболизма. Това ги прави полезни в отслабването.,

7.   Сушени сливи. 

Сушените сливи са по-бедни на захари от останалите видове сушени плодове. Само няколко сушени сливи могат да ви помогнат да заситите глада и да потиснете апетита. Освен това утоляват и глада за сладко.

Свързани статии

8.   Тъмен шоколад. 

Тъмният шоколад е полезен заради богатото наличие на антиоксиданти и полезни мазнини в състава си. Само две-три квадратчета от него ще ви заситят задълго и ще потиснат апетита ви за сладко.

9.   Зелен чай. 

Чаша зелен чай ще потисне апетита ви, без дори да внесе калории в организма ви. Това прави зеления чай една от най-полезните напитки в контрола на теглото. Той е богат на антиоксиданти, активни вещества и минерали, които потискат възпаленията, глада за сладко и апетита въобще, намаляват болката в тъканите, стимулират метаболизма и подобряват сърдечносъдовото здраве.

10.   Овесени ядки. 

Само една малка купа с овесени ядки може да ви засити за много дълго и да потисне апетита ви към други вредни или сладки храни. Овесените ядки в комбинация с мляко и плодове е прекрасен начин да стартирате деня с много енергия и ситост за часове напред.

Свързани статии

Коментирай
Свободно време