5 причини да ядете тиквички всеки ден

Защо тиквичките са толкова полезни за здравето

19.08.2024г. / 09 39ч.
Илияна Николова
Тиквичките са една от най-полезните храни, които можете да ядете през лятото. Снимка: istock

Тиквичките са една от най-полезните храни, които можете да ядете през лятото. Снимка: istock

Тиквичките са една от най-полезните храни, които можете да ядете през лятото. Те са сезонен продукт, на който можете да се радвате от май до август, дори до септември. Заслужават специално място в менюто ви, защото са изпълнени с антиоксиданти, фибри и микроелементи, полезни за здравето. Тиквичките са една от най-полезните храни, защото подобряват цялостното здраве и помагат в отслабването. Можете да си приготвите тиквички по различни начини, всичките вкусни и апетитни.

Кои са причините да ядете тиквички всеки ден?

Свързани статии

Подобряват функциите на храносмилателната система 

Тиквичките са наситени с множество фибри. Те подобряват функциите на червата, стимулират чревните бактерии, ускоряват движенията на дебелото черво, като допринасят за качествено усвояване на хранителните вещества и извеждането на токсините от тялото. В тиквичките се съдържа и много вода, което е допълнителен бонус за храносмилателната система, както и за организма като цяло. Добрата хидратация стимулира работата на храносмилателната система и поддържа стомашно-чревната флора в добра форма.

Тиквичките помагат за контрола на кръвната захар 

Тиквичките са много бедни на естествени захари. Този факт в комбинация с изобилието от фибри и вода допринася изключително за контролирането на кръвната захар, намаляването на риска от наднормено тегло, затлъстяване в областта на талията, диабет. Редовната консумация на тиквички поддържа кръвната захар в стабилни нива, като съдейства за превенцията на резки скокове в стойностите ѝ.

Тиквичките са пълни с антиоксиданти 

Тиквичките съдържат богата палитра от антиоксиданти, които оказва противовъзпалително влияние на всички тъкани в тялото. В тиквичките се съдържа зеаксантин, антиоксидант важен за очното здраве, който потиска дегенеративните процеси в макулата и ретината. В тиквичките се съдържат още витамин С и бета-каротин, който в тялото се превръща във витамин А. Тези два витамина имат мощно антиоксидантно действие не само за зрението, но и за всички клетки в тъканите, като намаляват възпалението и стимулират правилното делене и регенериране на клетките.

Свързани статии

Тиквичките хидратират тялото 

Тъй като тиквичките са много богати на вода, подобно на краставиците, те хидратират тялото. Съдържанието на електролити и минерали допълва хидратиращото им въздействие, като ги прави още по-здравословни.

Тиквичките подобряват сърдечносъдовата система 

Тиквичките са много богати на антиоксиданти, които имат особено важна полза за сърдечносъдовата функция. Те намаляват възпалението в тъканите на кръвоносните съдове и сърцето. Допринасят за подобряване на еластичността на стените на кръвоносните съдове и контрола на кръвното налягане. Благодарение на фибрите и водата в състава си тиквичките намаляват холестерола, което е допълнителен бонус за сърдечносъдовата система.

Свързани статии

Коментирай