8 признака, че черният ви дроб е пълен с токсини

Имате чести алергии

25.08.2024г. / 10 03ч.
Мария Василева
Хроничната умора е сред признаците, че имате нужда от детокс. Снимка: istock

Хроничната умора е сред признаците, че имате нужда от детокс. Снимка: istock

Черният дроб е най-големият орган в нашето тяло, ако не броим кожата. Той е „пречиствателната станция“ на организма и участва в изпълнението на десетки важни процеси. Какви са признаците, че вашият черен дроб е претоварен? Ето няколко:

Хронична умора 

Симптомите на синдрома на хроничната умора се усещат като обикновена настинка и е вероятно да сте имали симптоми поне 6 месеца, преди да бъдете диагностицирани със състоянието. Причината за хроничната умора е чернодробна токсичност. Здравият черен дроб превръща глюкозата в гликоген, който осигурява на тялото енергия. Увреденият черен дроб обаче едва може да произвежда глюкоза и има много малко място за нейното съхранение.

Жълти очи и кожа 

Пожълтяването на кожата или очите са други симптоми на чернодробно заболяване. Също така, това състояние, наречено жълтеница, не е заболяване само по себе си, а симптом, който може да е необичаен. Жълтеницата обикновено се причинява от болен черен дроб, причиняващ прекомерно натрупване на билирубин, жълт пигмент, произведен от разграждането на мъртвите червени кръвни клетки в черния дроб. Ако черният дроб не може да се отърве от билирубина заедно със старите червени кръвни клетки, очите и кожата ви ще пожълтеят.

Свързани статии

Алергии 

В повечето случаи алергиите се причиняват от свръхактивен или не толкова активен черен дроб. Здравият черен дроб пречиства кръвта от всички вредни частици и премахва потенциалните алергени. Но когато твърде много от определено вещество навлезе в кръвния поток и увреденият черен дроб не може да го изчисти, тялото освобождава антитела и химикали, които причиняват видим обрив по кожата.

Подуване на краката и глезените 

Когато черният дроб се разболее, той се опитва да се възстанови, като натрупва течност в долната част на тялото, особено в краката и глезените. Въпреки че подутината е болезнена, тя все още е признак на чернодробно заболяване.

Свързани статии

Наддаване на тегло 

Ако имате постоянно наднормено тегло, в допълнение към ежедневните упражнения и здравословната диета, трябва да говорите с вашия лекар за чернодробна дисфункция. Когато черният дроб не може да се справи с всички входящи токсини, като алкохол, изкуствени подсладители и храни с високо съдържание на мазнини, той съхранява всички нефилтрирани токсини в мастните клетки, което води до наддаване на тегло.

Болка в областта на черния дроб 

Постоянната болка в горната дясна част на корема може да означава чернодробно заболяване. Болката обикновено е лека и може да се влоши с времето. Когато черният дроб е засегнат от заболяване, той не може да функционира ефективно, става болезнено подут и тялото изпраща симптоми на токсичност.

Свързани статии

Липса на апетит 

Хората с чернодробна недостатъчност могат да изпитат лошо храносмилане и повишени токсини в кръвта. Това води до гадене, което намалява апетита. Има два хормона, лептин и грелин, които контролират глада. Лептинът намалява глада, докато грелинът го увеличава. При чернодробна недостатъчност нивата на грелин не се повишават, както би трябвало преди хранене. Това ще доведе до лош апетит и човекът ще яде по-малко. Междувременно производството на лептин се увеличава при чернодробна недостатъчност. С повече от този хормон, хората с чернодробна недостатъчност ще имат по-малък апетит.

Проблеми със съня 

Лошият, непостоянен сън е често срещан симптом на чернодробна недостатъчност. Сънливостта също е характеристика на проблеми със съня, причинени от проблеми с черния дроб. Проучване съобщава, че непостоянният сън често се дължи на промени в начина, по който тялото обработва хормоните мелатонин и глюкоза (основната захар в тялото), които регулират телесната температура и произвеждат грелин. Хората с чернодробна недостатъчност не са в състояние да обработват лекарствата адекватно. Следователно търсенето на начини без лекарства за подобряване на съня е от съществено значение.

Коментирай