Най-полезните етерични масла за коса

Как да се погрижите за цъфтежа и косопада

28.08.2024г. / 07 30ч.
Илияна Николова
Как да се погрижите за цъфтежа и косопада с етерични масла? Снимка: istock

Как да се погрижите за цъфтежа и косопада с етерични масла? Снимка: istock

Косата се нуждае от специална грижа, за да е здрава, бляскава и да расте бързо. Етеричните масла са дар от природата, от който да се възползвате за красива и здрава коса. Някои етерични масла имат особено изразено полезно действие спрямо косата. Редовното прилагане на етерични масла за подхранване на косата прави косъма здрав, лъскав, жизнен, предпазва от накъсване и цъфтеж, а и стимулира растежа.

Кои са най-полезните етерични масла за коса?

Масло от мента

Ментовото етерично масло е изключително здравословно за косата. То стимулира растежа, заздравява косъма, изглажда текстурата му и го предпазва от накъсване. Етеричното масло от мента е и много полезно за скалпа, тъй като предпазва от пърхот, хидратира кожата, намалява лющенето и сърбежа, има успокояващ ефект.

Свързани статии

Масло от лайка 

Етеричното масло от лайка има успокояващ ефект за косата. То подобрява структурата на косъма, като възвръща блясъка на изтощената коса. Маслото от лайка е полезно за растежа, като освен това намалява и косопада. Ако боядисвате косата си редовно, вероятно е изтощена – маслото от лайка може да ви помогне да я съживите. Етеричното масло от лайка може да се добавя и към шампоаните и балсамите за повече грижа и блясък.

Масло от лавандула 

Етеричното масло от лавандула е изключително полезно за косата. Освен че оставя приятен свеж аромат, подобно на парфюм, маслото от лавандула стимулира растежа, изглажда косъма, намалява сърбежа, действа антибактериално и потиска бактериите, причиняващи пърхот и други проблеми със скалпа. Ефикасно е и против гъбички. Маслото от лавандула намалява и косопада.

Свързани статии

Масло от розмарин 

Маслото от розмарин е още едно полезно средство да се погрижите за изтощената си коса. То също стимулира растежа, заздравява косъма, предпазва от падане на косата и съдейства за възстановяването на увредената от различни влияния коса. Можете да масажирате косата и скалпа с масло от розмарин, а можете и да го добавите към шампоана или балсама си. Ако масажирате косата и скалпа с чисто масло от розмарин, оставете го да подейства върху скалпа поне 1 час, преди да измиете.

Бадемово масло 

Прилагането на бадемово масло е чудесен начин да върнете блясъка на косъма. То съдържа изобилие от витамин Е, антиоксиданти и мастни киселини, които проникват дълбоко в косъма, възстановяват структурата му и хидратират. Маслото от бадем прави косата здрава, жизнена, възстановява уврежданията по дължина на косъма, намалява цъфтежа на краищата.

Свързани статии

Коментирай