4 вредни храни за щитовидната жлеза

Какво не трябва да ядете при заболявания на щитовидната жлеза

23.08.2024г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Кои са най-вредните храни за щитовидната жлеза?  Снимка: istock

Кои са най-вредните храни за щитовидната жлеза?  Снимка: istock

Щитовидната жлеза е крехък орган, който лесно може да изгуби баланса си. Храненето е от значение, ако страдате от заболяване на щитовидната жлеза. Някои храни оказват особено изразено вредно въздействие върху функциите на щитовидната жлеза. Сред храните се открояват някои със значително по-вредно влияние върху секрецията на хормони на щитовидната жлеза.

Заболяванията на щитовидната жлеза са едни от най-често срещаните в съвремието ни, като засягат почти всяка жена, а вече и все повече мъже. Хормоналният дисбаланс в щитовидната жлеза се отразява на много нива в организма. Той може да засегне метаболизма, менструалния цикъл, нормалния растеж на косата, ноктите, да окаже влияние върху теглото, сърдечносъдовата дейност, нервната система, терморегулацията на тялото.

Кои са най-вредните храни за щитовидната жлеза? 

Соеви продукти, тофу 

Соевите продукти са вредни за щитовидната жлеза, защото съдържат огромни количества йод. Йодът в излишък пречи на нормалното секретиране на хормони на щитовидната жлеза. Въпреки че йодът е един от основните минерали, с които щитовидната жлеза работи, прекомерните количества йод в организма могат да блокират нормалните ѝ функции. Соевите продукти са много богати на йод и по тази причина е добре да се избягват или изобщо да се изключат от храненето при заболявания на щитовидната жлеза.

Свързани статии

Зеле, броколи, спанак, карфиол 

Зеленчуците от семейство Кръстоцветни имат множество ползи за организма, но не и при заболявания на щитовидната жлеза. Те са вредни за нея, защото съдържат ензими и активни вещества, които потискат образуването на хормони на щитовидната жлеза и трансформирането им в активна форма в организма. Това е особено изразено при намалена функция на щитовидната жлеза, при която има недостатък на тиреоидни хормони в организма.

Свързани статии

Бразилски орех 

Ядките са полезни за здравето по много параметри, но някои от тях могат да се окажат вредни за щитовидната жлеза. Бразилският орех е пример за една от най-вредните за щитовидната жлеза ядки. Поначало консумацията му трябва да е с особено внимание, защото само 1-2 ядки бразилски орех съдържат цялото необходимо количество селен за деня. Ако страдате от заболяване на щитовидната жлеза, излишъкът от селен може да е опасен за функциите ѝ. Селен се предписва от лекар само при нужда и специална преценка спрямо индивидуалното състояние на щитовидната ви жлеза. Този минерал не е подходящ за свободен прием без консултация с ендокринолог, тъй като има потенциални допълнителни вреди за функциите на щитовидната жлеза.

Свързани статии

Рафинирано бяло брашно, глутен 

Тестените продукти от рафинирано бяло брашно са едни от най-вредните за щитовидната жлеза. Те съдържат не само вредни прости въглехидрати, но и глутен. Глутенът причинява възпаления в тъканите, включително в тези на щитовидната жлеза, като допълнително усложнява и без това нарушените ѝ функции. Глутенът и рафинираните прости въглехидрати имат особено вредно въздействие върху функциите на щитовидната жлеза и е добре да се избягват почти изцяло.

Свързани статии

Коментирай
Свободно време