SOS лятна грижа за изтощената коса

Направете си маска с банани 

23.08.2024г. / 11 02ч.
Мария Василева
Как да освежим косата в края на лятото? Снимка: istock

Как да освежим косата в края на лятото? Снимка: istock

След края на лятото със сигурност забелязвате, че косата ви е суха и има нужда от допълнителна грижа. Не губете време и вместо да тичате към фризьорския салон, погрижете се за нея сами, у дома. Ето как да направите това:

Спрете да използвате гел за коса

Честата употреба на такъв тип продукти за стилизация може да доведе до натрупване на остатъци и проблеми със скалпа. Те не съдържат необходимите хранителни вещества и хидратация, необходими за възстановяване на косата. Точно обратното – много от тях съдържат алкохол, който може да изсуши и допълнително да увреди косата. Дълбоко подхранващите балсами, маслата за коса, маските за коса и процедурите без отмиване са по-ефективни за възстановяване на увредена коса. Въпреки че тези продукти ще ви помогнат да постигнете прическата, която искате, те може да не направят косата ви да изглежда така, както желаете, просто защото тя не е в най-доброто си състояние.

Използвайте балсам без измиване

Обикновеният балсам няма да предпази косата ви, така че използвайте балсам без отмиване. По този начин ще покриете косата си с допълнителен филм от влага. Увредената коса се нуждае от цялата влага, която може да получи, за да се върне в нормалното си състояние.

Свързани статии

Ето и няколко домашни изпитани метода, които ще ви помогнат да възстановите изтощената коса:

Опитайте домашна грижа с яйца

Тъй като яйцата са източник на протеини, те могат да помогнат за укрепване на косата. За целта – трябва да смесите 1 яйце с 2 с. л. зехтин и да нанесете сместа върху влажна коса. Оставете да подейства за 20 минути, след това почистете и кондиционирайте както обикновено. Имайте предвид, че твърде много протеин може да направи косата ви твърда. Ето защо можете да използвате тази маска за коса само веднъж месечно.

Уплътнете косата с маска с банани

Може би косата ви е отпусната и безжизнена? За да уплътните кичурите си и да ги укрепите, можете да използвате бананите, които имат в състава си силициев диоксид. Направете си перфектен „дълбок балсам“ с тази маска за коса на основата на банан. Как да я приготвите? Смесете два банана, 2 с. л. мед и 4 с. л. зехтин и се уверете, че те са разбъркани до гладка консистенция. Нанесете върху косата след почистване и оставете да действа 25 минути. Изплакнете и продължете с вашия балсам и стилизиращи продукти.

Свързани статии

Подхранете косата със зехтин екстра върджин 

Зехтинът не е само за вашите ястия. Широко известно е сред почитателите на грижата за косата, че това домашно третиране на косата може да направи чудеса. Зехтинът може да помогне за възстановяване на влагата и еластичността на сухата, увредена коса. За целта трябва да затоплите малко количество зехтин в дланите си и да го разтъркате в увредените зони на косата от средата до краищата. Оставете зехтина да подейства за 20 до 30 минути (можете да увиете косата си с кърпа през това време, ако желаете), след това измийте с шампоан и овлажнете както обикновено. Използвайте овлажняващ шампоан и балсам, когато изплаквате косата. За предпочитане е да използвате професионални продукти за коса. Да, те могат да струват малко повече, но те имат висока концентрация на витамини и кондициониращи агенти, които не можете да намерите в продуктите от магазинната мрежа.

Свързани статии

Коментирай
Свободно време