10 полезни практики за повече здраве всеки ден

Защо е важно да започнете да ги практикувате още днес

28.08.2024г. / 14 39ч.
Илияна Николова
Слушайте музика, но умерено. Снимка: istock

Слушайте музика, но умерено. Снимка: istock

Здравето е най-важното нещо, с което разполага тялото ни. Когато не сме здрави качеството ни на живот може сериозно да пострада. Защо да си го причиняваме? Важно е да се грижим за здравето си и да практикуваме някои полезни начини да подобрим цялостното си здравословно състояние всеки ден. Така ще си осигурим възможно повече дълголетие и по-високо качество на живот. Превенцията на различни заболявания и грижата за здравето преди то да се е разклатило е от първостепенна важност.

Кои са 10-те полезни практики за повече здраве всеки ден, които да превърнете в навик още сега?

1.   Ходете по-често пеша. 

Започнете да ходите пеша повече всеки ден. Старайте се да правите повече крачки, вместо да използвате асансьори, транспорт, ескалатори. Започнете с по-кратки разходки и увеличете разстоянията постепенно. Ще се учудите колко добре ще започнете да се чувствате. Ходенето е най-естественото движение, за което тялото ни е пригодено. Също така е и чудесен начин да поддържате мускулите и сърдечносъдовата си система.

Свързани статии

2.   Не слушайте музика прекалено силно.

Ако надувате музиката в слушалките си докрай, ще нараните слуховия си нерв. Това може да повлияе зле не само на слуха ви, но и на нервната ви система и мозъка. Бъдете умерени в слушането на музика и особено в силата на звука в слушалките.

3.   Отделяйте повече време за качествен сън. 

Забързаното ежедневие и стресът пречат на съня. Все не ви остава време да се наспите заради купищата задачи, за които денонощието не ви стига. Но за повече здраве и дълголетие е важно да практикувате редовен и пълноценен сън в рамките на 7-8 часа всеки ден. Това ще помогне на цялостното ви здраве.

4.   Пийте повече вода. 

Ако не се сещате да пиете достатъчно вода или тя ви се струва прекалено безвкусна, не сте сами. Много хора пренебрегват водата за сметка на други напитки. Но пиенето на повече вода всеки ден е практика за повече здраве, която ще се отрази на организма ви в положителна посока. Метаболизмът ви ще се подобри, ще се освободите от токсините. Косата, кожата и ноктите ви ще са по-жизнени. Ще успеете да поддържате здравословно тегло. Ще подпомогнете работата на отделителната, храносмилателната, сърдечносъдовата, нервната и имунната системи.

Свързани статии

5.   Дишайте дълбоко по-често. 

Дълбокото дишане е полезна практика, защото осигурява повече кислород за мозъка и тъканите в организма. Когато те са добре подхранени с необходимите молекули кислород, процесите в тях протичат по-добре. Това се отразява положително на здравето.

6.   Обличайте се само с любимите си дрехи. 

Една добра практика за по-добро емоционално и психическо здраве е носенето на дрехи, в които се чувствате наистина добре. Не се насилвайте да носите дрехи, които не харесвате или които не одобрявате. Здравето и излъчването зависят и от външния вид. Самочувствието ви ще се повиши, ако изглеждате добре и се чувствате добре в дрехите си.

7.   Старайте се да се храните с домашна храна. 

Колкото повече време отделяте да приготвяте храната си и колкото по-малко се храните с готова и преработена храна, толкова по-добро здраве ще имате. Контролът върху това какво ядете е важен не само за фигурата, но и за цялостното здраве.

Свързани статии

8.   Не пренебрегвайте това, от което имате нужда. 

Отделяйте повече време за нуждите си. Вслушвайте се във вътрешния си глас. Опитайте се всеки ден да си угаждате максимално. Важно е да обръщате внимание на това, от което имате нужда и да си го осигурявате ежедневно, защото това ще ви накара да се чувствате цялостно по-добре в кожата си. А това се отразява положително върху здравословното състояние.

9.   Четете етикетите на храната. 

Една добра практика за повече здраве всеки ден е обръщането на внимание на хранителния състав на продуктите. Ако сте по-бдителни над съставките в храната, която консумирате, ще сте по-здрави, по-стройни и ще имате по-добър контрол над превенцията на опасни заболявания, свързани с нездравословното хранене.

Свързани статии

10.   Не прикривайте неща, които искате да кажете. 

Една от най-добрите практики за психическо, емоционално, а и физическо здраве е изразяването на мислите. Когато казвате истината, не лъжете, не прикривате емоциите и мислите си и сте честни в общуването си, здравето ви ще страда по-малко. Потискането води единствено до влошено цялостно здраве.

Свързани статии

Коментирай