4 неща се случват с тялото, когато практикувате сухо четкане

Сухото четкане може да ви освежи

29.08.2024г. / 14 16ч.
Мария Василева
4 полезни ефекта от сухо четкане на кожата. Снимка: istock

4 полезни ефекта от сухо четкане на кожата. Снимка: istock

Сухото четкане включва нежно масажиране на тялото с четка с естествен косъм, за да помогне за ексфолирането на кожата, да стимулира лимфната система и да подобри кръвообращението. Този ритуал набра популярност през годините, но всъщност е древна аюрведична медицинска практика от Индия. С какво може да ви помогне сухото четкане:

Ексфолира кожата 

Сухото четкане е механична техника за ексфолиране, която понякога е известна и като физическа ексфолиация. Физическото ексфолиране включва използване на инструмент или скраб за отстраняване на мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата ви. Натрупаните сухи кожни клетки могат да направят кожата да изглежда груба, суха и матова.

Свързани статии

Когато изчеткате със сухата четка, косъмчетата незабавно помагат за отстраняването на остатъчните мъртви кожни клетки. Този процес помага да се премахне натрупването и да се увеличи обновяването на клетките, разкривайки по-гладка текстура и по-сияен тон на кожата. Въпреки това, физическото ексфолиране на кожата със суха четка може също така временно да наруши кожната ви бариера – защитната бариера, съставена от кожни клетки.

Ето защо, след като го приложите, нанесете хидратиращ продукт.

Може да намали появата на целулит 

Сухото четкане не е лекарство за целулит и не е одобрено от дерматолози лечение на целулит. Все пак то може да помогне за намаляване на появата на трапчинки по кожата чрез подобряване на притока на кръв – което може временно да „напълни“ кожата. Тъй като сухото четкане е техника за лимфен масаж, то може също да предложи подобни ползи за целулита.

Проучване от 2022 г. установило, че техниката е помогнала за намаляване на целулита при участници, които са имали липосукция на бедрата. Проучване от 2012 г., което не включва козметични процедури, пък установило, че лимфният дренажен масаж също помага за подобряване на външния вид на целулита.

Свързани статии

Може да подобри лимфния дренаж 

Сухото четкане често се използва като форма на лимфен дренажен масаж и може да помогне за стимулиране на лимфната система по подобен начин. Лимфният дренажен масаж включва нежно масажиране на тялото с кръгови движения, за да се раздвижи натрупаната лимфна течност, която причинява подуване.

След като кръвта потече към вашите тъкани и органи, лимфата (лимфната течност) остава и се придвижва към вашите лимфни възли. Вашите лимфни възли ви помагат да сте здрави, като премахват вредни бактерии, отпадъци и анормални клетки. Въпреки това, ако лимфните ви възли са повредени, лимфата може да се натрупа, причинявайки подуване на ръцете и краката, наречено лимфедем.

Все пак нито едно изследване не доказва, че сухото четкане може да помогне за изчистването на натрупаната лимфна течност. Също така няма доказателства, че подобряването на лимфния дренаж със сухо четкане може да детоксикира тялото.

Свързани статии

Може да ви даде енергия

„Сухото четкане може потенциално да стимулира нервните окончания в кожата, което може да ви накара да се чувствате освежени“, това споделя Патриша К. Фарис, доктор по медицина, сертифициран дерматолог и клиничен доцент в Медицинския факултет на университета Тулейн в Ню Орлиънс.

„Поради неговия ободряващ и стимулиращ ефект, много хора откриват, че добавянето на сухо четкане към сутрешната им рутина всъщност ги събужда по-добре от чаша кафе“. 

Свързани статии

Коментирай