5 начина да спрете да попивате чуждите емоции

Представете си стъклена стена

30.08.2024г. / 17 16ч.
Мария Василева
Как да спрете да попивате емоциите на другите? Снимка: istock

Как да спрете да попивате емоциите на другите? Снимка: istock

Ако сте емпат, можете лесно да се идентифицирате и да изпитате чувствата на другия. Трудната част от това да бъдеш съпричастен е, че също така улавяш негативната енергия и чувствата на тъга и отчаяние. Как да спрете да попивате емоциите на другите и да се предпазите те да не ви влияят? Вижте в следващите редове:

Заземете се 

Ако забележите, че поглъщате енергията на хората около вас, заземете се обратно в настоящия момент. Фокусирайте се върху конкретен обект наблизо. Назовете нещата, които са около вас. Докоснете нещо с уникална текстура. Поемете няколко дълбоки, почистващи коремни вдишвания. Когато фокусът ви е върху преживяването, а не върху усещането, е по-лесно да държите енергията около вас отделена от вас.

Практикуването на внимание и медитация също може да бъде полезно. Колкото повече можете да присъствате напълно в момента, толкова по-малко вероятно е да поемете негативните емоции на другите.

Свързани статии

Представете си стъклена стена 

Има редица техники, които можете да използвате, за да запазите енергията на другите хора отделена. Една техника включва визуализиране на стъклена стена между вас и другия човек. Стъклената стена ви позволява да видите емоциите на другия човек. Емоциите обаче не са в състояние да пробият стената. Когато се ударят в стената, те отскачат обратно към другия човек, а не към вас.

Можете да видите и да признаете чувствата, но не ги поглъщате. Тази техника може да работи и при големи тълпи. Можете да си представите себе си заобиколен от стъклена стена, докато се движите през тълпата. Въпреки че може да забележите тяхната енергия, не е нужно да я поемате, тъй като тя не може да премине през стената.

Свързани статии

Освободете емоцията 

Дори и да включите споменатите методи, ако сте естествено чувствителни към емоциите на другите, ще има моменти, когато ще ги погълнете. Когато това се случи, можете да използвате друга техника за визуализация, за да не се претоварите. За да направите това, можете да си представите листа, плаващи надолу по поток.

Представете си как записвате чувството, което сте попили върху лист. Докато листото се отдалечава надолу по течението и изчезва от погледа, чувството си отива с него и вие оставате със спокойствието на течащата вода. Опитайте това следващия път, когато усетите емоциите на някой друг и вижте дали е полезно.

Осигурете си физическо пространство

Емпатите и силно чувствителните хора не само улавят енергията на други хора, но и цялото пространство. Ако се чувствате задушени, докато сте на обществено място, опитайте се да се преместите на тихо, чисто място, където не се чувствате свръхстимулирани. Ако не можете да промените местоположението, опитайте се да се почувствате по-удобно. Ако сте в ресторант, седнете на маса с гръб към стената, за да можете да се заземите по-добре.

Свързани статии

Прекарвайте време сред природата

Прекарването на време на открито може да увеличи вашето щастие, благополучие, положителни социални взаимодействия и усещане за смисъл и цел в живота.

Тъй като емпатите лесно се свръхстимулират, спокойствието в природата може да ви даде време за обработка, почивка и възстановяване. Украсете дома си с живи растения, разходете се или хапнете на открито, засадете цветя или билки, посетете близкия парк или поток, или планирайте уикенд сред природата.

Свързани статии

Коментирай