5 ползи за здравето от тиквеното семе

Тиквените семки са вкусни и богати на витамини и минерали

02.09.2024г. / 13 53ч.
Мария Дуковска
5 ползи от тиквените семки. Снимка: istock

5 ползи от тиквените семки. Снимка: istock

Тиквата и тиквеното семе са прекрасни не само заради вкусовите си качества, но и заради наличието на множество ценни витамини и минерали. Ако обичате да хапвате тиквени семки заради вкуса им, не забравяйте, че те са и много полезни. Ето 5 причини да консумирате тиквено семе редовно.

Грижи се за сърцето

Консумацията на тиква и тиквени семки е полезна за сърцето и сърдечносъдовата система заради богатото наличие на фибри, антиоксиданти, витамини и калий. Тази комбинация от полезни хранителни вещества играе съществена роля за здравето на сърцето и кръвоносните съдове, кръвното налягане и борбата с лошия холестерол.

Може да намали риска от рак на гърдата

Фитоестрогените, които се съдържат в тиквата и тиквеното семе, са близки до хормона естроген. Според някои проучвания консумацията на храни с фитоестрогени може да редуцира риска от рак на гърдата. 

Свързани статии

Тиквата е отличен източник на минерали и витамини

Тиквата и нейните семки са много ценни заради наличието на множество витамини и минерали в тях. Бета-каротинът, на който тиквата дължи оранжевия си цвят, е необходим за синтеза на витамин А в тялото. Той е мощен антиоксидант, който се бори с възпаленията и свободните радикали. Тиквата е добър източник на желязо.

Витамин С в тиквата и тиквените семки допринася за повишаване на защитните сили на имунната система. Тиквата е източник още на антиоксиданти, витамин В6, цинк, протеини.

Най-добрата новина е, че тиквата е бедна на калории и богата на фибри, което е важно за контрола на теглото.

Свързани статии

Помага за пълноценен сън

Тиквените семки са естествен източник на триптофан - аминокиселина, която допринася за производството на мелатонин. А както добре знаем, благодарение на мелатонина и серотонина ние успяваме да се наспим пълноценно. Хормонът мелатонин контролира цикъла на заспиване и събуждане, затова е добре да си го набавяме, ако искаме да релаксираме истински.

Свързани статии

Поддържат нивата на кръвна захар

Изследване, което проучва ползите от тиквените семки в комбинация с лененото семе, показват, че те могат да са ценни при контрола на кръвната захар, както и холестерола. Хипогликемичните свойства на тези семена могат да помогнат да се регулира нивото на кръвна захар.

Свързани статии

Свързани статии

Коментирай