5 причини да ядем лук редовно. Снимка: istock
В лука се съдържат флавоноиди, които се борят с възпаленията, свободните радикали и болестните процеси в клетките. Той е изключително богат на витамин С, фолати, калий, манган, фибри, витамин В6 (фолиева киселина) и това го прави един от най-полезните зеленчуци. Вижте 5 причини да го консумирате всеки ден в салати, предястия или основни ястия.
Лукът съдържа полифеноли, които помагат на имунната система да работи добре. Те пазят тялото от вредното действие на свободните радикали, които се месят в работата на имунната система.
Селенът в лука също стимулира защитните механизми на организма.
Ежедневната консумация на половин глава кромид лук или цял стрък пресен лук помага за намаляването на лошия холестерол и подобряване работата на кръвоносната система. Това показват изследвания, проведени в Университета в Хонконг.
Сярата в лука и чесъна не само се бори срещу косопада, но и стимулира растежа на косата. Тя е полезна и за самия скалп, защото потиска микроорганизмите, причиняващи пърхот и сърбеж.
В лука се съдържат фибри, които регулират метаболизма и понижават нивата на кръвната захар. Биотинът в лука има подобно действие. Той може да стопира процесите на предиабет, както и да подобри състоянието при налични диабет тип 2 и инсулинова резистентност.
Зъбните инфекции, кариесите и възпалените венци са пагубни за здравето на устната кухина. Консумацията на пресен лук обаче се бори с болестотворните бактерии в устната кухина, неутрализира ги и предпазва от повреждане на зъбите и венците. Абстрахирайте се от лошия дъх на лук и го хапвайте всеки ден.