6 ползи от водата с лайм

Помага в отслабването

12.09.2024г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
За какво е полезна консумацията на вода с лайм.Снимка: istock

За какво е полезна консумацията на вода с лайм.Снимка: istock

Един от най-свежите цитрусови плодове е лаймът. Обичаме да го добавяме към фрешове, смутита, сорбета, коктейли. Но лаймът е здравословна добавка и към чаша вода. 

Вижте за какво е полезна тази напитка. 

За добра хидратация и освежаване 

Поддържането на подходяща хидратация е от решаващо значение за поддържане на оптимално здраве. Знаем че консумацията на вода е от голямо значение. Ако не обичате вкуса ѝ или искате да повишите енергийните си нива, добавете към свежа вода и пресен сок от лайм. Това е идеалната напитка за хидратация, утоляване на жаждата и ревитализиране на тялото.

Свързани статии

Богата на основни хранителни вещества 

Свежият лайм е богат на основни хранителни вещества, които поддържат цялостното здраве. Той ни осигурява витамини и минерали като калий, витамин С и желязо. Калият е от решаващо значение за поддържане на правилната сърдечна функция и регулиране на кръвното налягане. Допринася и за по-малкото задържане на излишни течности в организма.

Витамин С е антиоксидант, който повишава имунитета, насърчава синтеза на колаген, поддържа здрава кожа. Желязото е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и помага за намаляване на риска от анемия. Ето защо към здравословния начин на хранене бихме могли да включим и вода с лайм, за допълнителни ползи.

Свързани статии

Подпомага храносмилането

Смята се, че водата с лайм може да бъде естествено средство за облекчаване на дискомфорта и насърчаване на по-добро храносмилане. Лаймът стимулира производството на храносмилателни сокове, като помага за по-ефективното разграждане на храната.

Водата със сок от лайм може да помогне и за облекчаване на запека чрез изчистване на отделителната система и стимулиране на перисталтиката. Според изследвания, чаша вода с лайм преди хранене може да намали и риска от киселинен рефлукс.

Полезна за имунитета 

Лаймът е богат на витамин С и антиоксиданти, които укрепват имунната система и помагат на тялото да се бори с инфекции. Известно е, че редовната консумация на вода с лайм може не само да подобри способността на тялото ни да се бори с болестите, но и да намали продължителността на заболяването, ако се разболеем.

Свързани статии

Помага в отслабването 

Напитките, които консумираме, когато се опитваме да свалим излишни килограми са от решаващо значение за успеха на начинанието ни. Лимонената киселина, присъстваща в лаймовете, може да засили метаболизма, като помага на тялото да изгаря повече калории и да съхранява по-малко излишни мазнини, сочат западни изследвания. Но чаша вода със сок от лайм може да ни помогне и в това да управляваме глада си за сладки лакомства.

Полезна за сърдечното здраве 

Както споменахме, лаймът е добър източник на калий, който помага за естествено понижаване на кръвното налягане и подобряване на кръвообращението, намалявайки риска от инфаркти и инсулти. Според западни изследвания, съединения, които се съдържат в лаймовете, наречени лимонини, могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола. Високите нива на кръвно налягане и холестерола могат да увеличат риска от сърдечни заболявания.

Свързани статии

Коментирай
Здраве и красота