Признаци на високи нива на стрес

Повишен глад за вредни храни

12.09.2024г. / 10 40ч.
Михаела Лазарова
Признаци на високи нива на стрес.Снимка: istock

Признаци на високи нива на стрес.Снимка: istock

Стресът присъства в живота на всеки от нас. Въпреки че в малки количества той има положителен ефект, хроничният стрес, който ни създават нездравословни връзки с любим човек или роднини, работата и т. н. може да има сериозни вреди върху здравето ни.

Кои са признаците, че в живота ви има твърде много стрес?

Невъзможност да си починете пълноценно – Ако имате проблеми с почивката, това често е знак, че тялото е под хроничен стрес. Усещането за умора може да е както емоционално, така и физически.

Нарушения на съня – Това е един от най-честите признаци, че в живота ви се е натрупал много стрес. Смущенията в съня могат да включват затруднено заспиване, затруднено поддържане на съня, събуждане твърде рано и трудности при връщане в сън, сънуване на кошмари и други.

Свързани статии

Повишен глад за вредни храни – Стресът използва енергийните ресурси на тялото много по-бързо от обикновено. Ако по-често ви се консумират нездравословни храни като сладки лакомства и други. То това е знак, че е време да се справите със стреса. Освен това, при някой хора ситуациите на напрежение са свързани и с емоционално хранене.

Храносмилателни нарушения – Болки в стомаха, гадене, подуване, газове в корема, запек... Биха могли да се дължат на редица неща, но повишеният стрес също оказва вредно влияние върху стомашно чревното ни здраве.

Всичко изглежда депресиращо и мрачно – Хроничният стрес може да намали способността ни да достигнем до центровете за удоволствие в мозъка. Именно това ни кара да бъдем песимистични, дори и обикновено да сме ведри и позитивно мислещи личности. Дори и любимите ни неща вече не ни доставят удоволствие.

Свързани статии

Главоболие или други болки в тялото – Главоболието от стрес може да продължи до няколко часа на ден, дори и през този ден да не сме имали стресова ситуация. Редовното главоболие или болки в тялото могат да се дължат на постоянното ни недоволство от връзка, работа и т. н., които ни създават негативни емоции и стрес.

Загуба на либидо – За да функционира правилно сексуалното ни желание, хормоналният ни баланс и неврологичните пътища трябва да са в синхрон. Когато сте стресирани, освобождавате хормони на стреса, които пречат на този баланс и могат да доведат до загуба на либидо.

Лесно се разболявате – Стресът има някои много реални ефекти върху цялостното ни здраве, като потиска имунната система. Това е така, защото когато сме стресирани, отделяме кортизол в кръвта си и когато кортизолът се освобождава, имуноподдържащият хормон DHEA не може да бъде освободен едновременно, така че нашата имунна система страда.

Повишаване на кръвното налягане и холестерола – Ако сте имали напрегнат ден, задължително проследете нивата на кръвното ви налягане. Хроничният стрес може да доведе до негативни промени в стойностите. Понякога високото кръвно остава незабелязано, а е много опасно. Също така, имайте предвид, че стресът е виновник и за повишаване на нивата на холестерола.

Сред другите признаци на наличие на стрес са: 

  • наддаване на тегло, особено около корема;
  • подпухнало, зачервено лице;
  • промени в настроението и повишена тревожност;
  • нередовен цикъл и проблеми със забременяването;
  • акне или други промени в кожата;
  • мускулни болки;
  • прекомерна жажда.

Свързани статии

Коментирай
Здраве и красота