7 храни, от които подпухваме

Кои храни могат да причинят торбички под очите

12.09.2024г. / 15 40ч.
Мария Дуковска
Храни, от които подпухваме. Снимка: istock

Храни, от които подпухваме. Снимка: istock

Подпухването на лицето и особено в зоната около очите е последното нещо, което искаме да ни се случи. Но вследствие от възрастта и начина на живот, това се случва и то не рядко. И все пак, има храни, които засилват подпухването и можем да ги избягваме или поне да ги намалим като консумация. Ето някои от тях.

Захар

Захарта е една от най-възпалителните храни. Редовната ѝ консумация причинява възпаления в цялото тяло, като подпухването на околоочния контур се забелязва повече, защото там кожата е най-тънка. Изкуствените подсладители също могат да причинят това неразположение.

Соев сос

Той може да причини подпухване на лицето, тъй като в него се съдържа доста сол, има и глутен.

Свързани статии

Млечни продукти

Колкото и да обичате сирене, кашкавал и всякакви млечни изделия, добре е да знаете, че те могат да предизвикат подпухване в областта на лицето и околоочния контур. Ако имате склонност към лесно подпухване, добре е да внимавате с консумацията на млечни храни. 
В тях се съдържа лактоза, която не всеки организъм усвоява с лекота и това може да доведе до реакции като подуване и подпухване.

Глутен

Този протеин се съдържа в пшеницата, ечемика, ръжта и е възможно да причини известно подпухване на лицето, защото се счита, че може да засили възпалителни реакции в тялото. Глутенът може да задълбочи и пигментациите по лицето, ако имате такива. Ако забележите подобни реакции след консумация на храни с глутен, се консултирайте с лекар.

Домати

Доматите, също като картофите и патладжаните съдържат соланин, който може да причини възпаление и подпухналост.

Според някои проучвания, хора страдащи от възпалителни заболявания, като артрит, е добре да избягват консумацията на тези храни.

Свързани статии

Пикантни храни и люти чушки

Въпреки че са ни любими, чушките съдържат съединение наречено капсаицин, което също може да предизвика възпаление в зоната около очите.

Свързани статии

Суши

Ако обичате да хапвате често суши, може и да сте забелязали, че се отразява на лицето ви. Ако не се отразява, чудесно, но имайте предвид, че в него се съдържа голямо количество сол и това може да доведе до подпухване на другия ден.

Но ако не искате да се отказвате от любимата си храна и не искате да сте подпухнали, просто откажете соевия сос, който често върви в комбинация със сушито.

Свързани статии

Коментирай
Здраве и красота