7 признака, че тялото ви не понася глутен

Може да повлияе на настроението ви 

15.09.2024г. / 19 09ч.
Мария Василева
7 признака, че тялото ви не понася глутен. Снимка: istock

7 признака, че тялото ви не понася глутен. Снимка: istock

Въпреки че глутенът е част от нашето традиционно меню, това не означава, че той е полезен за всеки от нас. Тестените и преработени храни със сигурност нямат почти нищо общо с тези, с които са се хранили нашите предци. Кои са признаците, че може би имате глутенова непоносимост?

Диария и запек 

Хората, които съобщават за непоносимост към глутен, казват, че симптоми като диария и запек, са често срещани. От време на време се очаква да имате такива храносмилателни проблеми, но изпитването им през повечето дни може да означава основно заболяване.

Хората с целиакия също могат да получат диария и запек. Те също могат да имат изпражнения, които миришат особено неприятно, тъй като състоянието причинява лошо усвояване на хранителните вещества.

Свързани статии

Подуване на корема 

Друг често срещан симптом, който хората съобщават в случаи на непоносимост към глутен, е подуването на корема. Това се отнася до усещането за пълен стомах, което е неудобно и продължително. Хората също могат да почувстват натрупване на газове. Някои храни или напитки, като зеленчуци и газирани напитки, могат да причинят подуване на корема. Това обаче може да се случи поради различни причини.

При хора с непоносимост към глутен чувството за подуване на корема може да се появи много редовно и не е непременно свързано с количеството храна, която приемат.

Умора 

Непоносимостта към глутен може да причини умора по две основни причини. Първата е, защото тялото ви естествено ще се измори повече, когато не може да абсорбира достатъчно необходимите хранителни вещества. Второто е, защото хроничната болка и гадене, причинени от непоносимост към глутен, са психически изтощителни и могат да нарушат съня.

Свързани статии

Кожни реакции 

Един от най-тревожните признаци на непоносимост към глутен са кожните реакции. Дерматит херпетиформис е състояние на кожата, което причинява сърбящи, болезнени мехури. За съжаление, при много хора дерматитният херпетиформис е погрешно диагностициран като екзема, въпреки че в повечето случаи е лечим чрез приемане на диета без глутен.

Забавен растеж или загуба на тегло

Недиагностицираната целиакия при децата може да ги лиши от ценни хранителни вещества, необходими за растежа и развитието. Темпът на растеж също може да се забави. Както възрастни, така и деца, вече диагностицирани с целиакия, могат да изпитат загуба на тегло, въпреки че имат нормален апетит. Това е така, защото дори малки количества глутен причиняват увреждане на лигавицата на червата, което води до малабсорбция. Това увреждане може да продължи с години при възрастни, дори след преминаване към диета без глутен.

Язви в устата или афти 

Афтите (афтозните язви) са болезнени, малки подобни на кратери рани, които се развиват по вътрешната страна на бузите, венците, езика или небцето. Причината за афтите убягва на учените от години, но стресът, инфекцията, травмата и някои храни са известни отключващи фактори. Въпреки това, за малка част от хората непоносимостта към глутен може да е виновникът.

В едно изследователско проучване над 240 пациенти с повтарящи се язви в устата са изследвани за целиакия и при седем е потвърдено заболяването. Интересното е, че и седемте не са реагирали на рутинни лекарства против язви в устата и като цяло афтите са били единственият им забележим симптом.

Свързани статии

Депресия и тревожност

През 2020 г. почти 1 на 10 американци съобщават, че имат депресия, като разпространението ѝ достига до 20% сред юношите и младите хора. Хората с храносмилателни проблеми може да са по-податливи както на тревожност, така и на депресия, отколкото тези без никакви основни заболявания. Депресията и тревожността са особено чести сред хората с целиакия. Няколко теории предполагат как непоносимостта към глутен може да повлияе на депресията. Те включват:

  • Нарушения на настроението – хората с целиакия може да са склонни към тревожност или депресия. 
  • Церебрална хипоперфузия – това е състоянието, при което има прекомерен кръвен поток в каротидната артерия, което може да бъде животозастрашаващо.
  • Дефицит на витамини – това може да се случи, защото тялото не може да абсорбира правилно хранителните вещества (известно също като малабсорбция или хиперхомоцистеинемия). 
  • Глутенови екзорфини – тези пептиди се образуват по време на смилането на определени глутенови протеини. Те могат да повлияят на централната нервна система, повишавайки риска от депресия.
  • Промени в чревния микробиом – повишените количества вредни бактерии и намалените количества полезни бактерии могат да повлияят на централната нервна система, увеличавайки риска от депресия.

Тази статия е с информативен характер. Ако се съмнявате във вашето здравословно състояние, винаги се консултирайте с лекуващия ви лекар. 

Свързани статии

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 3 дни )
kakto kazvat lekarite - mono alergiata vinagi se prevru6ta v polialergia. taka 4e glutenut e edno ot ne6tata koito tialoto na alergi4en 4ovek ne ponasia....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар