13 храни срещу диабет

Помагат за баланса на кръвната захар

16.09.2024г. / 09 00ч.
Михаела Лазарова
13 храни срещу диабет.Снимка: istock

13 храни срещу диабет.Снимка: istock

Начинът на хранене и живот е много важен за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и инсулина не само при диабетно болни, но и за всички останали. За съжаление много хора не подозират, че поддържат високи нива на глюкоза в кръвта. Ето защо е важно всяка година да обсъждаме своето здравословно състояние с личния ни лекар, за да ни посъветва какви кръвни изследвания са необходими, като профилактика.

Всекидневното меню, което е богато на здравословни храни, може да има значителни ползи за намаляване на риска от диабет.

Вижте 13 храни срещу диабет. 

1. Зеленолистни зеленчуци – Зелените листни зеленчуци съдържат хранителни вещества, минерали и витамини. Смята се, че консумацията им допринася за баланса на нивата на кръвната захар.

2. Риба – Консумацията ѝ ни осигурява важните омега-3 мастни киселини, които насърчават здравето на мозъка и сърцето.

3. Боб – Фасулът е протеин на растителна основа и помага за намаляване на приема на въглехидрати, като по този начин ни поддържа сити, енергични и с баланс на кръвната захар.

Свързани статии

4. Орехи – Орехите предпазват сърцето ви и помагат за намаляване на риска от развитието на диабет, сочат западни изследвания. Те също така ни осигуряват полезни хранителни вещества.

5. Грейпфрут – Един от най-полезните плодове за поддържане на стабилни нива на глюкозата в кръвта.

6. Сладки картофи – Сладките картофи също помагат за контролиране на кръвната захар, което ги прави подходящи за хора с диабет.

7. Горски плодове – Те съдържат антиоксиданти, които елиминират оксидативния стрес, който възниква при пациенти с диабет. Но тези антиоксиданти са полезни за всички. Също така тези плодове имат малко захари.

8. Броколи – Вкусните кръстоцветни зеленчуци ни осигуряват антиоксиданти, фибри и хром, които помагат при регулирането на диабета и нивата на кръвната захар дори и да не страдате от диабет.

Свързани статии

9. Яйца – Яйцата ни осигуряват висококачествен протеин и контролират нивата на холестерола. Засищат, дават ни енергия и са чудесни за закуска, тъй като поддържат стабилни нивата на кръвната захар още в началото на деня.

10. Мляко – Особено качествено кисело и натурално, ни осигурява калций и протеини, които помагат в борбата с инсулиновата резистентност.

11. Зехтин – Богат на полезни мазнини, които позволяват на тялото ни в борбата с инсулиновата резистентност.

12. Фъстъчено масло – Но без добавени захар, сол, също е полезна храна за намаляване на риска от диабет, но и за диабетно болни.

13. Ленено семе – То е богато на фибри, за които се смята, че помагат за здравето на храносмилателната система и баланса на кръвната захар. Това семе е полезно и за сърцето, мозъка. Консумирайте го в смлян вид добавено към смути, мюсли, кисело мляко и т. н.

Свързани статии

По материали от drmeghanapande.com

Коментирай