10 противовъзпалителни чайове за повече здраве

Богати на важни хранителни вещества

19.09.2024г. / 14 58ч.
Михаела Лазарова
10 противовъзпалителни чайове за повече здраве.Снимка: istock

10 противовъзпалителни чайове за повече здраве.Снимка: istock

Замърсената околна среда, затлъстяването, тютюнопушенето, стресът, консумацията на алкохол, допринасят за възникването на възпаления в организма.  Хроничните възпаления са смятани за увеличаващи риска от редица здравословни състояния.

Хубавото е, че има чайове, за които е известно, че допринасят за намаляването на възпалението.

Вижте кои да добавите към здравословното си меню.

1. Зелен чай – Зеленият чай е с високо съдържание на полифенолни антиоксиданти, които са молекули, открити в храните, които противодействат на оксидативния стрес.

За мощните противовъзпалителни ползи на зеления чай се смята, че помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, няколко вида рак и други.

2. Чай от хибискус – Консумацията на този приятен на вкус чай ни осигурява противовъзпалителни съединения, наречени антоцианини, които са отговорни за наситеночервения цвят на чая. Чаят от хибискус също съдържа витамин С и флавоноиди, които са антиоксиданти, оказващи защита на нашите клетки.

Свързани статии

3. Чай от джинджифил – Известно е, че джинджифилът съдържа фенолни съединения, които се борят с възпалението чрез намаляване на нивата на възпалителни протеини.

4. Чай от куркума – Куркумата е едно от най-популярните естествени средства за борба с възпалението в организма. Известно е, че куркуминът, който е основната активна съставка на куркумата, има впечатляващи противовъзпалителни ефекти в организма.

5. Чай оолонг – Този чай е известен с високата си концентрация на противовъзпалителни съединения. Според изследвания консумацията на чай оолонг може да помогне за защита срещу възпалителни състояния и свързани с възпалението клетъчни увреждания.

6. Чай от шипки – Един от най-полезните чайове за нашето здраве. Шипковият чай е добър източник на витамин С, един от най-важните антиоксиданти. 
Шипката също е добър източник на каротеноиди, фенолни съединения и органични киселини, които допринасят за нейните противовъзпалителни ползи. Консумацията ѝ помага за подобряване и на имунитета, извеждане на излишните течности от организма.

Свързани статии

7. Чай от мента – Хората с възпалителни храносмилателни състояния като синдром на раздразнените черва или възпалително заболяване на червата могат да се възползват от пиенето на чай от мента, сочат западни изследвания.

Известно е, че ментата може да отпусне мускулите и да намали възпалението в стомашно-чревния тракт, като се смята, че това води до успокояване на храносмилателните симптоми като коремна болка. Ментата също намалява гаденето и киселинния рефлукс.

8. Чай с канела – Канелата е известна със своите ползи за здравето, сред които намаляване на кръвната захар и нивата на липидите в кръвта. Това се дължи на високата концентрация на противовъзпалителни и антиоксидантни съединения в подправката. Ето защо, не пропускайте да добавите към вашата чаша с чай и малко ароматна канела.

9. Чай тулси – Той съдържа редица активни съединения, които инхибират възпалителните пътища в тялото. Известно е, че помага при стрес, подсилва имунитета и други.

10. Чай от копър – Копърът е богат на съединения като витамин С и кверцетин, които поддържат цялостното здраве, като предпазват клетките ни от вредните ефекти на възпалението и укрепват антиоксидантната защита.

Свързани статии

Коментирай