10 храни при подут корем

Помагат и за топенето на коремните мазнини

17.09.2024г. / 17 44ч.
Михаела Лазарова
10 храни при подут корем.Снимка: istock

10 храни при подут корем.Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между сладките лакомства, пакетираните храни, тестените изделия, газираните напитки, бобови храни, броколите, карфиола? Всички те могат да доведат до подуването на корема. Нездравословните храни водят и до натрупване на излишни мазнини в областта на талията.

Вижте 10 храни и напитки, помагащи срещу подут корем и помагащи в отслабването. 

1. Бадеми – Бадемите съдържат мононенаситени мазнини, които могат да помогнат на тялото да изгаря излишните мастни натрупвания и да се бори с глада. Западни учени установяват, че хората, които ядат бадеми, са по-малко гладни. Хубаво е ядките да се накисват преди консумация. Повече по темата може да прочетете тук. 

2. Аспержи – Зеленчуците са много богати на антиоксиданти, фибри. Консумацията им ни поддържа сити за дълги периоди между храненията, освен това аспержите са и естествен диуретик и улесняват елиминирането на излишните течности от организма. Също така съдържат пребиотици, които действат като храна за пробиотиците в червата ни.

Свързани статии

3. Авокадо – Още една супер храна, която намалява подуването на корема и спомага за отслабването. Авокадото е богато на полезни фибри, антиоксиданти, мазнини. Консумацията му доказано подобрява храносмилането.

4. Чай от лайка и мента – Доказано е, че билковите чайове предпазват от диабет и високо кръвно налягане. Два такива чая, които могат да насърчат загубата на тегло, са лайката и ментата.

5. Краставица – Краставиците имат високо съдържание на вода, а храните с високо съдържание на вода ни помагат да се поддържаме хидратирани. Поддържането на хидратация предотвратява запек, който причинява подуване на корема. В допълнение, краставиците са и естествен диуретик.

6. Копър – Ароматен, той е любима съставка в салатите ни и не само. Копърът е чудесна подправка за подобряване на храносмилането, облекчаване на стомашно-чревни спазми и намаляване на подуването.

Свързани статии

7. Джинджифил – Ако се опитвате да отслабнете, тази ароматна подправка определено може да ви помогне да подобрите метаболизма си и да намалите подуването на корема, задържането на излишни течности. Джинджифилът е естествено средство за намаляване на газовете или лошото храносмилане.

8. Папая – Вкусният тропически плод е полезен източник на витамини А, С, Е и фолиева киселина. Папаята също съдържа ензим, наречен папаин. Този ензим помага на стомашно-чревната система да разгражда трудносмилаемите храни, предотвратявайки възпаление и подуване на корема.

9. Киноа – В нея не се съдържа глутен. Киноата е източник на фибри, които подпомагат храносмилането и предотвратяват запека. Това е много важно за редуцирането на излишните килограми.

10. Куркума – Подправката е източник на съединението куркумин, което ѝ придава този златистооранжев цвят. Някои изследвания сочат, че куркуминът може да помогне за облекчаването на симптомите на синдрома на раздразненото черво, което може да причини подуване на корема, запек и диария.

Свързани статии

Коментирай