7 храни, които грозно оцветяват зъбите. Снимка: istock
Храната има множество свойства, сред които не само положителни, но и отрицателни. Някои храни имат неприятната способност да оцветяват зъбите, което е негативен страничен ефект от тяхната консумация. И въпреки че тези храни имат редица ползи за здравето, активните съставки и багрилата в състава им причиняват петна по зъбите и пожълтяване.
Горските плодове са сред най-полезните плодове от всички, но те оцветяват зъбите. Ако всеки ден ядете много горски плодове, това може да потъмни зъбите ви и да ги направи по-жълти. Най-големите причинители на петна по зъбите сред горските плодове са боровинките, шипките, касисът, черниците. Причината е в антиоксидантите в тях, които придават тъмнолилавият им и почти черен цвят. Той е в основата на потъмняването на зъбите.
Захарните десерти, лакомствата, шоколадите и бонбоните могат да причинят не само кариес, напълняване и повишен риск от диабет. Те са и в основата на пожълтяването на зъбите. Причината е в изкуствените съставки в тях, голямото количество добавени захари, какаото, оцветителите. Всички те окисляват зъбния емайл и го правят податлив на оцветяване и петна.
Червеното вино съдържа танини и киселини, които оцветяват зъбите. Тези вещества са толкова силни, че могат да оцветят зъбите ви и да променят нюанса им с няколко тона. Ако редовно пиете червено вино, това поставя зъбния емайл в риск от разяждане и увреждане. Това прави зъбите податливи на разваляне, кариес, напукване на емайла.
Доматеният сос оцветява зъбите и причинява петна по тях. Това е така заради киселинната структура на доматения сос, който разяжда зъбния емайл и го прави крехък. В доматите се съдържа антиоксидантът ликопен, който е изключително полезен за клетките, тъканите, очното здраве, сърдечносъдовата система. Но от друга страна уврежда зъбния емайл и оставя неприятни петна по зъбите, правейки ги по-жълти.
Кафето е полезно в малки количества, защото е богато на антиоксиданти. Но пък е вредно за зъбите, защото ги кара да изглеждат жълти. При някои хора оставя дори кафяви петна. Кофеинът е във високи концентрации в кафето, което причинява потъмняване на емайла.
Соевият сос също причинява потъмняване и петна по зъбите. В малки количества и консумиран по-рядко не е проблем, но ако соевият сос присъства ежедневно в ястията ви и го добавяте в по-големи количества към тях, това причинява петна по зъбите.
Газираните напитки са много богати на добавени захари, изкуствени подсладители, овкусители, оцветители. Цялата тази палитра от вредни вещества окислява зъбния емайл и причинява увреждане, пожълтяване, кафяви петна.