7 храни, които оцветяват грозно зъбите

Храните, които оставят петна по зъбите

18.09.2024г. / 18 00ч.
Илияна Николова
7 храни, които грозно оцветяват зъбите. Снимка: istock

7 храни, които грозно оцветяват зъбите. Снимка: istock

Храната има множество свойства, сред които не само положителни, но и отрицателни. Някои храни имат неприятната способност да оцветяват зъбите, което е негативен страничен ефект от тяхната консумация. И въпреки че тези храни имат редица ползи за здравето, активните съставки и багрилата в състава им причиняват петна по зъбите и пожълтяване.

Кои са храните, които оцветяват зъбите?

Горски плодове 

Горските плодове са сред най-полезните плодове от всички, но те оцветяват зъбите. Ако всеки ден ядете много горски плодове, това може да потъмни зъбите ви и да ги направи по-жълти. Най-големите причинители на петна по зъбите сред горските плодове са боровинките, шипките, касисът, черниците. Причината е в антиоксидантите в тях, които придават тъмнолилавият им и почти черен цвят. Той е в основата на потъмняването на зъбите.

Свързани статии

Сладки храни, шоколади, бонбони 

Захарните десерти, лакомствата, шоколадите и бонбоните могат да причинят не само кариес, напълняване и повишен риск от диабет. Те са и в основата на пожълтяването на зъбите. Причината е в изкуствените съставки в тях, голямото количество добавени захари, какаото, оцветителите. Всички те окисляват зъбния емайл и го правят податлив на оцветяване и петна.

Червено вино 

Червеното вино съдържа танини и киселини, които оцветяват зъбите. Тези вещества са толкова силни, че могат да оцветят зъбите ви и да променят нюанса им с няколко тона. Ако редовно пиете червено вино, това поставя зъбния емайл в риск от разяждане и увреждане. Това прави зъбите податливи на разваляне, кариес, напукване на емайла.

Свързани статии

Доматен сос 

Доматеният сос оцветява зъбите и причинява петна по тях. Това е така заради киселинната структура на доматения сос, който разяжда зъбния емайл и го прави крехък. В доматите се съдържа антиоксидантът ликопен, който е изключително полезен за клетките, тъканите, очното здраве, сърдечносъдовата система. Но от друга страна уврежда зъбния емайл и оставя неприятни петна по зъбите, правейки ги по-жълти.

Свързани статии

Кафе 

Кафето е полезно в малки количества, защото е богато на антиоксиданти. Но пък е вредно за зъбите, защото ги кара да изглеждат жълти. При някои хора оставя дори кафяви петна. Кофеинът е във високи концентрации в кафето, което причинява потъмняване на емайла.

Соев сос 

Соевият сос също причинява потъмняване и петна по зъбите. В малки количества и консумиран по-рядко не е проблем, но ако соевият сос присъства ежедневно в ястията ви и го добавяте в по-големи количества към тях, това причинява петна по зъбите.

Газирани напитки 

Газираните напитки са много богати на добавени захари, изкуствени подсладители, овкусители, оцветители. Цялата тази палитра от вредни вещества окислява зъбния емайл и причинява увреждане, пожълтяване, кафяви петна.

Свързани статии

Коментирай