6 храни за мозъка против стрес

Подхранват мозъчната тъкан и подобряват нервната система

22.09.2024г. / 06 30ч.
Илияна Николова
6 храни за мозъка против стрес. Снимка: istock

6 храни за мозъка против стрес. Снимка: istock

Стресът е навсякъде около нас – в ежедневието, в работата, в семейството или в отношенията с партньора. Храната е един от механизмите за справяне със стреса, който се натрупва в мозъка и тялото, причинявайки здравословни проблеми. Някои храни имат особено изразен антистресов ефект, като същевременно са полезни за мозъка.

Кои са храните за мозъка, които намаляват стреса?

Стафиди

Стафидите са много полезни за мозъка. Те се борят със стреса благодарение на минералите в състава си. Стафидите са богати на калий, бор, мед и витамин В6. Тази палитра е съществена за мозъка, като едновременно с това предпазва от оксидативен стрес.

Свързани статии

Зелен чай 

Зеленият чай е полезен за мозъка и действа против стрес. Изключително богато наситен с антиоксиданти, зеленият чай предпазва мозъчната тъкан от дегенерации, предизвикани от натрупване на стрес и свободни радикали в организма.

Куркума 

Куркумата е полезна храна за мозъка и против стрес, защото съдържа големи количества антиоксиданти. Активното ѝ вещество куркумин представлява вид полифенол, който съдейства за обновяването на мозъчните клетки и подобряването на връзките между тях.

Канела 

Канелата също е много богат източник на антиоксиданти, полезни за мозъка. Тя противодейства на свободните радикали, намалява стреса, а и има положително действие за контрола на кръвното налягане. Добре контролираното кръвно налягане е важен фактор за поддържането на добро мозъчно здраве. Консумирайте редовно канела и я добавяйте към печива, ястия и напитки. Така ще намалите стреса в организма и ще подобрите мозъчната функция.

Свързани статии

Червено цвекло 

Червеното цвекло е полезно за мозъка, защото намалява стреса. Богато е на антиоксиданти и минерали, които подобряват обновяването на мозъчните клетки, стимулират деленето им и подобряват преноса на нервни импулси. Червеното цвекло съдържа антиоксидантът бетанин, който в комбинация с витамин В9 в състава му има противовъзпалително действие и намалява риска от развитие на дегенеративни заболявания, като болест на Алцхаймер.

Орехи 

Орехите са много полезна храна за мозъка. Богати са на омега-3 мастни киселини и витамини, които подхранват мозъка и намаляват стреса в тъканите. Орехите съдържат още витамини от група В и витамин Е, които са мощни антиоксиданти, потискащи влиянието на свободните радикали в тялото.

Когато се грижите добре за мозъка си чрез храната, влиянието на стреса върху организма намалява. Храните за мозъка против стрес съдържат големи количества антиоксиданти, които противодействат на стреса и същевременно намаляват възпаленията, причиняващи негативни ефекти върху мозъчната тъкан.

Свързани статии

Коментирай