Колко често трябва да се подстригвате?

Съобразете се със състоянието и вида на косата си

20.09.2024г. / 13 00ч.
Мария Василева
Колко често да подстригвате дълга коса? Снимка: istock

Колко често да подстригвате дълга коса? Снимка: istock

За някои жени дългата коса си остава една вечна мечта. Фризьорите ни съветват да се подстригваме често, а нашите приятелки, които имат дълги коси ни казват изобщо да не го правим. Колко често трябва да подстригваме косата си всъщност? Ето и няколко възможни отговора:

Съобразете се със състоянието на косата си 

Като общо правило, вероятно е време да посетите вашия фризьор, ако изпитвате затруднения при оформянето на косата ви (например четката ви се захваща в краищата на косата или косата ви изглежда безжизнена или сплескана след оформяне).

Разделените и повредени краища са склонни да действат като велкро лепенки към други нишки, което води до заплитане и възли – друг издайнически знак, че трябва да посетите коафьора си.

Свързани статии

Колко често да подстригвате къса коса? 

Тъй като късите прически обикновено са предназначени да рамкират лицето ви, формата им може да изглежда много различна само след месец. Това означава, че ще трябва да се ангажирате с по-чести посещения в салона, за да поддържате стила на прическата си.

Планирайте да се подстригвате на всеки 4 до 6 седмици, за да поддържате коса с дължина на пикси, 6 до 8 седмици за къси прически и осем до 10 седмици за боб с дължина до брадичката.

Ако имате по-къс бретон, трябва да го подстригвате на всеки 2 до 4 седмици, въпреки че това не е обичайна практика. От друга страна, ако имате бретон тип „перде“, няма причина да го подстригвате, тъй като този тип бретони обикновено изглеждат добре, докато израстват.

Свързани статии

Колко често да подстригвате дълга коса?

Най-общо казано, правата коса изглежда по-здрава, когато е подстригана, но не е „изкосена“. Това прави вашите кичури да изглеждат по-плътни в краищата. Поради тази причина планирайте да подстригвате правата си коса на всеки 8 до 12 седмици, за да поддържате цялостния вид и да придадете обем на косата.

За прическа на етажи е препоръчително да посещавате салона на всеки 12 седмици, тъй като често подстриганите слоеве може да започнат да изглеждат изтънели.

Свързани статии

Ако имате чуплива или къдрава коса, може да се доверите само на специалисти, за да създадете прическа, която ще е подходяща за вас и това може да повлияе на това колко често посещавате салона за подстригване. За да позволите на краищата да изглеждат „меки, „ изчакайте 12 до 16 седмици между подстригванията.

Можете ли да се подстрижете у дома? 

Единственото предимство на подстригването на собствената ви коса е, че можете да го направите от комфорта на дома си. Подстригването на косата и създаването на правилната форма и структура обаче е по-сложно от простото подрязване на краищата.

Когато фризьорът ви подстригва, той може да огледа главата и косата ви от всички страни, за да определи най-добрата прическа, а освен това има дългогодишен опит, който гарантира по-малко или никакви злополуки.

Свързани статии

Коментирай