6 грешки по време на душ

Не овлажнявате кожата

20.09.2024г. / 11 15ч.
Мария Василева
6 грешки, докато си взимате душ. Снимка: istock

6 грешки, докато си взимате душ. Снимка: istock

За мнозина от нас къпането е просто рутина. Но ако искате да се грижите за себе си добре, не пропускайте да обърнете внимание на всеки детайл. Какви грешки допускате когато си вземате душ? Ето и най-често срещаните:

Водата ви е твърде гореща 

Ако сте склонни да се къпете с много гореща вода, рискувате да изсушите кожата си. С течение на времето това може да отслаби кожната ви бариера и да влоши не само състояния като суха кожа и екзема, но и акне.

Ако идеята водата да изсушава кожата ви и да я прави мазна изглежда като оксиморон, трябва да разберете следното: когато отмиете твърде много себум с агресивни химически почистващи продукти (или допълнително гореща вода), тялото ни изпраща сигнал до мастните ни жлези, задействайки повече производство, за да компенсира току-що изгубеното. Когато този допълнителен себум (плюс мъртва кожа) се улови в порите, той може да привлече бактерии, което води до обриви.

Подсушавате се с мръсна кърпа 

Неглижирането на чистотата на кърпите и хавлиите може да доведе до катастрофа за всеки, който има проблем с кожата (особено когато има замесени бактерии).

Натрупването на микроби, масла и остатъци от козметични продукти върху вашата кърпа осигурява благоприятна среда за c.acnes, бактерията, която причинява възпалителни пъпки и обриви.

Ако имате суха, напукана кожа, вие също рискувате да внесете често срещани патогени като стафилокок, който може да причини циреи. За да избегнете триенето на микроби по току-що измитата ви кожа, сменяйте кърпите си поне веднъж седмично.

Свързани статии

Не овлажнявате кожата след душ

Особено ако бързаме, много от нас имат склонност да се изсушат много добре, след като се изкъпят. Но според специалисти, така пропускаме възможност да запечатаме част от водата, останала в кожата ни след душ. Така че, вместо да чакате да изсъхнете напълно и тогава да нанесете овлажняващ продукт, нанесете овлажнителя си, когато все още кожата ви е леко влажна. Всъщност по този начин ще заключите повече от тази влага в кожата си.

Къпете се твърде често 

Ако се къпете повече от веднъж на ден, може да „оголите“ кожата си, твърдят специалисти. Освен ако не тренирате и не се потите много; плувате или използвате слънцезащитен крем за цялото тяло, който може да е оклузивен, обикновено няма нужда да се къпете повече от веднъж дневно. Ако идеята да пропуснете душ просто е твърде неприятна, опитайте вместо това да вземете по-кратък.

Свързани статии

Търкате скалпа с ноктите си

Това, което може да ви се стори освежаващо, причинява повече вреда, отколкото полза, защото търкането на скалпа с ноктите може да причини лющене. Санди Джонсън, доктор по медицина от Johnson Dermatology във Форт Смит, Арканзас, препоръчва вместо това да използвате върховете на пръстите си.

Разпенването е по-нежно и не драска скалпа. Освен това не търкайте кичури коса между ръцете си, тъй като това може да доведе до увреждане на косата и разцепване на краищата.

Използвате самобръсначка с твърде много ножчета 

Когато купуваме самобръсначка, ние сме склонни да вземем такава с четири или пет ножчета за перфектно бръснене, което всъщност може дори да уврежда кожата ни. С бръсненето вие порязвате кожата си, така че колкото повече остриета използвате, толкова повече микро „наранявания“ си причинявате. Обикновената самобръсначка с едно или две остриета би била идеална, но освен това не забравяйте, че техниката също има значение.

Винаги движете бръснача надолу, а не нагоре. В противен случай действате срещу косъма, което възпалява космения фоликул, причинява наранявания от бръснач и прави вероятността да се порежете по-голяма. Също така не забравяйте да използвате мек сапун или крем за бръснене за гладко и безопасно бръснене.

Свързани статии

Коментирай