5 неща, които да не правите по време на цикъл

Внимавайте със солените храни

18.09.2024г. / 13 30ч.
Мария Дуковска
5 неща, които да не правите по време на цикъл. Снимка: istock

5 неща, които да не правите по време на цикъл. Снимка: istock

Менструалният цикъл има някои неприятни отличителни белези, които жените изпитват всеки месец. Болезнени крампи, подуване, отичане, промяна в настроението и още много не особено желани усещания са характерни за този период. За да ги облекчим обаче можем да избегнем дейности, които обичайно влошават дискомфорта по време на цикъл. Ето пет от тях.

Храни със сол

Когато сме в менструален цикъл не е препоръчително да консумираме храни с много сол, защото те могат да влошат дискомфорта. Освен това, могат да допринесат за подуване и отичане, които така или иначе, често се наблюдават по време на цикъл.

Много кафе

Консумацията на твърде много кафе по време на менструация също влиза в списъка за непрепоръчителни неща. Кофеинът, който се съдържа в кафето, може да увеличи неприятните усещания като чувствителност на гърдите. Можете да пиете кафе, но за предпочитане е да не прекалявате с него.

Свързани статии

Носите превръзка цял ден

Тази грешка едва ли се среща често, ако държите на добрата хигиена, но е важно да се уточни. Дългата употреба на една и съща превръзка или тампон може да създаде условия за развитие на бактерии. Една от базовите препоръки е, че санитарен продукт се носи от 4 до 6 часа, не по-дълго. Ако се премине този времеви интервал, може да се създадат условия за бактериални инфекции или кожни раздразнения, неприятен сърбеж и т. н.

Свързани статии

Секс без предпазни средства

Няма нищо противоестествено да правите секс в този период от месеца, ако имате желание вие и партньорът ви. Но е препоръчително да бъде с предпазни средства, особено ако не искате да увеличавате семейството си засега. Така също ще избегнете опасността от болести, предавани по полов път.

Свързани статии

Посещение при мамолог

Когато сме в цикъл, нивата на хормоните в тялото са колебливи и могат да варират. А това прави по-трудно засичането на анормални състояния в гърдите. Ако ви предстои мамологичен преглед, но се оказва, че сте в цикъл, имайте предвид, че посещението може да не е напълно коректно като резултат. По-добре изчакайте да свърши цикълът ви.

Свързани статии

Коментирай