Как да възстановим чувствителната кожа през нашите 30, 40, 50 години

Козметичният бранд, който е наш верен съюзник всеки ден

07.10.2024г. / 12 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма по-хубаво от това да се чувстваме добре в кожата си. Буквално! Като най-голям орган в човешкото тяло, кожата никога не остава незабелязана. През различните етапи от живота ни се налага да се справяме с различни кожни проблеми. Живеем във време, което ни предлага разнообразие от грижи за здравето и красотата на кожата, от които можем да се възползваме.

Преминавайки през 20-те си години, достигайки 30-те, 40-те, 50-те, ние учехме (и продължаваме да развиваме себе си), създавахме връзки, някои дори семейство с деца, постигахме кариерни успехи, търсехме любовта. Но през всичките тези години винаги сме се вълнували от това как да изглеждаме по-добре. Вдъхновение намирахме в любимите ни сериали, филми, книги, от любимите ни актриси, модели, героини.

                                                           Снимка: istock                                   

Жените, на които се възхищавахме сезон след сезон (и филм след филм), книга след книга, ни показаха другата страна на безупречния стил на модерната, съвременна, постигаща успехи жена, въпреки напредването на възрастта. След първия епизод на първи сезон на And just like that (който е продължение на Sex and the city) критиките към главните героини за това колко са остарели бе голяма.

Може ли възрастта на жената да буди възмущение? Или не ни е удобно да приемем, че макар и измислени образи, в които тайно се припознаваме, са жени като всички други и природата е повече или по-малко благосклонна към тях.

Всичко това ни напомня, че красотата на кожата ни се променя с всяка декада. И това е естествен процес, който вместо да създава в нас негативни мисли, може да ни напомни да повишим грижата за себе си. Заслужаваме го, нали?

                                                           Снимка: istock

И все пак как се променя кожата на жената през нейните 30, 40, 50 години?

Решаващите 30 

Докато през 20-те все още се справяме с последиците на пубертетното акне, още в началото на нашите 30 години забелязваме, че кожата на лицето и тялото ни започва да претърпява промени от въздействието на възрастта. Но към това не бива да забравяме външните влияния на околната среда, излагането на солариум, слънце, начина ни на живот, стреса, досегашната ни грижа за кожата.

Ето защо е време да се погрижим за нея и да я подготвим за по-нататъшните промени. През нашите прекрасни 30, колагенът в кожата ни започва да намалява с 1% всяка година и това се усеща и забелязва. Чувствителността ѝ се повишава, губи влага, тъй като синтезът на хиалуронова киселина също е засегнат от напредването на възрастта.

Появяват се и фини линии, пигментация, матов и неравномерен тен. При някои жени, освен повишената чувствителност на кожата се наблюдава и повече сухота. Знаете ли, че всеки тип кожа, освен нормалната може да е чувствителна? Без значение от възрастта и пола.

Прекрасните 40

Напомнят ни за любимите ни героини, онези от сериалите, които бихме гледали отново и отново, които в своите 40 блестяха. Е, когато навлезем в прекрасните 40, кожата ни започва да отразява натрупаното до момента въздействие на стареенето.

Наближаваме пременопаузата, перименопаузата и менопаузата, а това означава, че тялото ни синтезира по-малко колаген и еластин, отколкото е необходимо. Малко по малко слоевете на кожата започват да изтъняват. Това естествено води до по-груба и суха кожа на лицето и тялото, което е предпоставка за образуване на повече бръчки и задълбочаване на фините линии.

Ако допреди няколко години сме пропускали да нанесем подхранваща грижа на лицето и тялото си, сега кожата ни е толкова опъната, че не бихме и помислили да пропуснем тази част от ежедневната рутина.

                                                   Снимка: istock

Ново начало през нашите 50 и времето след тях

Защо не! Любимите ни героини се изправиха пред нови начала за себе си. Животът е прекрасен на всяка възраст, но грижата за кожата е все така важна.

През 50-те си години повечето жени се борят с настъпването на менопаузата. Продължаваме да преминаваме през хормонални промени, като някои хормони намаляват в тялото ни. Всичко това се усеща ясно и се вижда върху кожата. Тя губи от блясъка си. Намален е синтезът на липиди, а това я прави по-суха.

Изчерпването на колагена се увеличава. Именно поради по-бавната регенерация и възстановяване, кожата става още по-тънка, чувствителна и усещането за сухота не може да бъде подминато. Наред с това ни се налага да се справим и с фотостареенето, хиперпигментацията.

Можем ли да овладеем тези процеси, които водят до суха, груба, неравна, чувствителна кожа?

Може би някои от дамите, които ще прочетат този текст се отличават със смесена или мазна кожа, но с времето са започнали да забелязват повишаване на чувствителността, кожата сякаш рязко е загубила мекотата си. Сухата и много суха кожа също се нуждаят от бързо възстановяване.

Решение има и то се казва Cetaphil – козметичен бранд, който предлага цялостна грижа за чувствителна кожа, като ще ви споделя моите любими продукти.

В изобилието от козметични брандове, всеки обещаващ разрешаване на определени дерматологични проблеми, е трудно да се довериш. Но наскоро бях приятно изненадана да получа подарък под формата на продукти Cetaphil. Повече от 70 години тази козметика се препоръчва от дерматолози. Специалните формули на козметичния бранд са сред най-добрите решения за грижа за чувствителната кожа.

За Cetaphil научих, че продуктите им не съдържат сулфати, аромати и сапун, не предизвикват раздразнение, некомедогенни (не образуват черни точки) и хипоалергенни са. Покриват едни от критериите ми за това дали да ползвам един продукт или не. Също така, екипът от специалисти в Cetaphil е провел 600 клинични проучвания върху над 35 000 пациенти с чувствителна кожа.

Активните съставки в продуктите, които ще ви споделя, защитават срещу 5-те признака на чувствителност на кожата – сухота, раздразненост, неравна повърхност/грапавост, опънатост и отслабена кожна бариера.

Моята кожа винаги е била чувствителна, а с напредването на времето разбрах, че се нуждае от нещо по-специално като грижа.

Споделям любимите ми 4 грижи, с които не се разделям, дори когато пътувам.

1. Cetaphil Нежна измивна пяна за лице за нормална, суха и комбинирана кожа

Моят тип кожа на лицето е комбинирана, но същевременно и чувствителна. За мен е важно измивният продукт за лице да почиства в дълбочина кожата от ежедневните замърсявания, излишния себум и да не води до запушване на порите, което е предпоставка за появата на черни точки.

Тъй като кожата ми е и чувствителна, тя се нуждае от грижа, която да я хидратира, точно като тази нежна измивна пяна. След измиване тя е мека, еластична и е готова за следващата част от бюти рутината ми. Препоръчвам преди да използвате измивната пяна леко да разклатите опаковката. Не е необходимо да се използва голямо количество, което я прави и икономичен продукт. Усещането докато миете лицето си с нея, е сякаш сте нанесли мус върху кожата си. Този продукт няма аромат. 

2. Вторият от любимите ми продукти, който ползвам ежедневно е Cetaphil нежна почистваща емулсия за лице и тяло.

Тя отново е подходяща за суха, нормална или чувствителна кожа, като може да я ползвате както с вода, така и без. Има много приятна кремообразна текстура, без съдържание на сапун, няма аромат. 

Благодарение на хидратиращите съставки в нея, като глицерин, ниацинамид, известен още като витамин B3 и пантенол (провитамин B5), кожата е не само почистена, но липсва онова неприятно усещане за опънатост, сърбеж, лющене на кожата по тялото, които повечето измивни продукти за тяло оставят след себе си.

Кожата на лицето ми също я приема много добре. Нежно отстранява замърсяванията от грим, като оставя кожата добре подхранена, успокоява я, намалява дразнението. Клинично тестван продукт. 

3. След като сме почистили кожата е ред и за нейната хидратация.

Чувствителната кожа винаги е жадна за подхранване. Cetaphil хидратиращ лосион за лице и тяло за суха, нормална и чувствителна кожа ми дава мигновено усещане за мекота.

Лек продукт, който бързо попива и доказано възстановява напълно естествената защитна бариера на кожата само за една седмица. Без да оставя мазен филм, некомедогенен. Може веднага да облечете любимите си материи, които иначе не бихте носили, тъй като повишават чувствителността на сухата ви кожа. 

През летните и зимни месеци кожата ни е изложена на високи и ниски температури, вятър, сухо време, слънчеви лъчи. Всичко това повишава чувствителността ѝ и може да влоши състоянието ѝ.

През лятната си почивка не спирах да ползвам хидратиращия лосион и забравих за сухотата, лющенето и неприятните сърбежи по кожата. В рамките на 48 часа, тя е възстановена и хидратирана, благодарение на суперсъставките като масло от авокадо, Pro-витамин В5, ниацинамид, пантенол и витамин E.

Изключителен продукт за лице и тяло, който ще продължи да бъде моя грижа и през останалите сезони. Без аромат, подходящ за ежедневна употреба, като действието на лосиона е дерматологично тествано. 

4. Но ако кожата ви е наистина много суха на лицето или пък на тялото и имате участъци от нея, които изискват още бързо възстановяване и хидратиране, тогава не се колебайте да се доверите на Cetaphil хидратиращ крем за лице и тяло за суха до много суха и чувствителна кожа.

В удобна опаковка за из път или за дамската ви чанта, както и в по-голяма разфасовка. Мигновено попива, без да оставя мазен филм, без да запушва порите, с богата текстура.  Нанасям го върху цялото си лице и мога да кажа, че е подходяща основа и за грим. При клинични тестове на този крем е доказано, че само в рамките на един ден кожата успява да възстанови своята бариера. Сухата и чувствителна кожа е защитена, благодарение на маслото от сладък бадем, ниацинамид, пантенол и витамин E. Това е чудесен продукт, без парабени, препоръчван от дерматолози. 

Не пропускайте всеки ден да подхранвате и кожата на ръцете си, тя също е изложена на студ, слънце, вятър, почистващи препарати за дома и т.н. Кремът няма аромат и не предизвиква раздразнения по кожата. Супер грижа е и за по-сухите области по кожата на тялото, като лакти, колена, стъпала. 

Когато се грижим за себе си и близките си, заслужаваме най-доброто. Денят ни е твърде динамичен, за да позволим на чувствителната, суха и раздразнена кожа да ни спре да бъдем ефективни у дома или в работата, да не се отдаваме на любимите си занимания или да не се радваме на красотата на всеки сезон. Най-добрият подарък, който можем да си дадем е грижата с Cetaphil. Няма да пропуснем да споделим и с важните за нас хора.

Коментирай