5 признака, че ви липсват ценни витамини

Сухата кожа може да е от липса на витамин А

19.09.2024г. / 09 47ч.
Мария Дуковска
Честата умора е признак за липса на витамини. Снимка: istock

Честата умора е признак за липса на витамини. Снимка: istock

Витамините и минералите, които приемаме чрез храната са важни компоненти за правилното функциониране на нашия организъм. Но няма как да знаем във всеки един момент какви са нивата на тези ценни нутриенти. Тялото ни дава сигнали чрез определени признаци, когато тези витамини и минерали ни липсват и така можем да се ориентираме какво е състоянието ни. Ето някои от тези признаци, че ни липсват важни витамини.

Засилен косопад

Нормално е всеки ден от косата ни да падат около 100 косъма. Но ако забележите, че изведнъж започвате да виждате коса навсякъде – в канала на банята, по възглавницата, по пода – може би това е знак, че нещо не е наред с тялото ви и проблемът може да не е само козметичен. Това може да е сигнал за ниски нива на желязо, което може да се отрази на енергията ви.

Ако пък внезапно започнете да покачвате или сваляте тегло, консултирайте се с вашия лекар за евентуални проблеми с щитовидната жлеза. Един обикновен кръвен тест може да установи наличие на ниски нива на желязо, а честите главоболия също може да се дължат на дефицит на желязо.

Често кървящи венци и рани, които зарастват по-бавно

Ако имате някой от тези проблеми, тялото ви може би се нуждае от витамин С. Този витамин спомага за синтеза на колаген, за заздравяване на кръвоносните съдове.

Витамин C може да допринесе за по-лекото прекарване на вирусни инфекции и настинки, както и с по-бързото справяне с тежките симптоми на отпадналост, запушен нос, болки в гърлото, затова е един от най-важните елементи за правилно функциониращ организъм.

Свързани статии

Суха кожа

Витамин А е важен за създаването и възстановяването на кожни клетки. Също така помага да се противодейства на възпаленията, причинени от кожни проблеми. Липсата на достатъчно витамин А може да е причина за развитие на екзема или други състояния на кожата. Екземата е състояние, което води до суха, възпалена кожа и сърбеж.

Свързани статии

Болки в ставите

Ако изпитвате постоянни болки в ставите, има вероятност да страдате от липса на витамин D. Ако изпитвате болки в костите, подобни на тези от детството ви, може би е добре да споделите това на вашия лекуващ лекар. Можете да си набавите ценния витамин под формата на добавка или чрез храната. Витамин D ще намерите в сьомга, херинга, риба тон, стриди и гъби.

Можете да пиете прясно мляко, соево мляко, портокалов сок и др. Друг начин да попълните запасите си от витамина е просто да излезете на слънце (без защитен крем) за около 10 минути. Разбира се, ако планирате излагане на слънце за повече време, винаги нанасяйте слънцезащита, за да се предпазите от вредните влияния на UV лъчите.

Свързани статии

Честа умора и мускулна слабост

Ако често усещате умора, има вероятност на тялото ви да му трябва повече магнезий. Мускулните крампи, усещането за умора дори след дълги часове сън, подсказват, че е добре да добавите към менюто си храни богати на минерала.

Свързани статии

Коментирай