3 хранителни елемента при артрит

Намаляват възпалението

20.09.2024г. / 09 30ч.
Михаела Лазарова
3 хранителни елемента при артрит.Снимка: istock

3 хранителни елемента при артрит.Снимка: istock

Артритът е заболяване, което засяга милиони хора по света. Тъй като има над сто познати форми, едни от най-често срещаните са остеоартрит (причинен от стареене и износване) и ревматоиден артрит (автоимунно състояние). Пациенти с артрит страдат от подуване на ставите, скованост, затруднено движение, болки.

Артритът налага консултация с лекар, който след проведени изследвания назначава необходима терапия, дава препоръки за начин на живот. Според изследвания, има някои хранителни елементи, които могат да допринесат за подобряване на живота с артрит. Вижте някои от тях.

Внимание! Преди прием на хранителни добавки се консултирайте с лекуващия ви лекар. Тази статия има само информативен характер.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в изобилие в рибеното масло, са известни със своите противовъзпалителни свойства, според мета-анализ в списание International Immunopharmacology от 2022 г. За тях е известно, че помагат за намаляване на възпалението. Според учени, тези есенциални мастни киселини могат да играят роля за облекчаване на чувствителността и подуването на ставите.

Свързани статии

Куркумин

Куркуминът е активната съставка в куркумата. Той ѝ придава този така наситен жълто-оранжев цвят. Куркуминът е известен със своите противовъзпалителни свойства, което го прави потенциално полезна добавка за хора, страдащи от артрит.

В западни изследвания, в сравнение с плацебо, е установено, че добавката с куркумин помага за намаляване на нивата на възпаление и симптомите на артрит, забавяйки прогресията на заболяването.

Също така, систематичен преглед и мета анализ в Frontiers in Immunology през 2023 г., оценяващ над 500 проучвания, показва, че нивата на възпаление и клиничните симптоми при пациенти с ревматоиден артрит могат да бъдат подобрени чрез добавяне на куркумин.

Свързани статии

Витамин D

Витамин D играе важна роля в поддържането на здравето на костите и регулирането на имунната система, което е особено важно за хора, страдащи от артрит. Западни изследвания показват, че добавянето на витамин D може да доведе до значително намаляване на болката и възпалението, свързани с артрита.

Данните, публикувани в Arthritis Research and Therapy през 2023 г., показват, че сред тези с остеоартрит на коляното, които никога не са претърпели операция на коляното, добавянето на витамин D е свързано с умерено подобрение на болката, функцията и сковаността на коляното.

По материали от eatingwell.com

Свързани статии

Коментирай
Здраве и красота