Хитри трикове за облекчаване на пърхот

Лесно и бързо справяне с лющенето на кожата на скалпа

24.09.2024г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Хитри трикове за облекчаване на пърхот. Снимка: istock

Хитри трикове за облекчаване на пърхот. Снимка: istock

Пърхотът е едно от най-досадните състояния, които могат да засегнат скалпа на главата. Причинява неудобство, сърбеж, раздразнение, а лющенето на кожата може да понижи и самочувствието ви. Има някои много хитри трикове, с които да се преборите с пърхота. Те не изискват скъпи процедури или козметични продукти, а се намират в кухненския ви шкаф. С помощта на натурални и природни продукти можете да се справите с пърхота и да върнете красотата на косата си.

Кои са хитрите трикове против пърхот, които да опитате?

Ябълков оцет 

Ябълковият оцет е един мъдър начин да облекчите пърхота. За да се справите със сърбежа и лющенето на скалпа, смесете равни части оцет и вода. Облейте косата си с получената смес, без да изплаквате.

Изстискайте, увийте с кърпа и оставете оцетът да подейства в рамките на няколко часа. След това изплакнете без допълнително отмиване. Прилагайте този трик при всяко измиване на косата за най-добри резултати.

Свързани статии

Сода за хляб 

Содата за хляб е друг хитър трик против пърхот, който помага. Тя има балансиращ pH-то на скалпа ефект, от който да се възползвате. Содата намалява сърбежа, облекчава раздразнението и потиска излишния себум, който често е причина за пърхот и създаване на условия за гъбички.

Разтворете малко количество сода във вода, така че да се получи паста, която е средно гъста. Нанесете пастата в основата на косата, като втривате в скалпа с масажиращи движения. Оставете да подейства 15 минути и изплакнете, без да отмивате.

Аспирин 

Аспиринът има успокояващо въздействие върху кожата. Това се дължи на салициловата киселина, която е основната му съставка. Неслучайно салициловата киселина е и основна съставка в много козметични продукти за кожа и коса.

Тя има изсветляващ, регенериращ и противовъзпалителен характер. Втрийте няколко хапчета аспирин на прах. Добавете към шампоана си и разклатете добре, за да се разтворят. Така при всяко използване на шампоана ще имате допълнителна полза против пърхот.

Свързани статии

Кокосово масло 

Кокосовото масло има силно изразено противовъзпалително и антибактериално свойство. Освен това то успокоява кожата и я балансира. Употребата на кокосово масло за скалпа и косата облекчава пърхота и стимулира регенерирането на косъма.

Кокосовото масло дължи тези ползи на омега-3 и 6 мастните киселини в състава си, които хидратират, успокояват, подхранват и потискат възпалението.

Правете си разнообразни маски с кокосово масло или го нанасяйте самостоятелно върху скалпа, като оставяте да подейства поне час. След това измийте с мек шампоан.

Свързани статии

Масло от чаено дърво 

Маслото от чаено дърво е прекрасен трик за потискане на пърхота. То има противовъзпалителни свойства, които намаляват сърбежа, раздразнението и лющенето на скалпа.

Маслото от чаено дърво балансира pH-то на кожата на главата, подхранва и същевременно подобрява растежа на косата. Можете да го добавяте към балсама или шампоана, които използвате. Можете да го втривате и директно в корените с масажиращи движения, като оставяте да подейства 1 час. След това измийте с мек шампоан.

Свързани статии

Коментирай