5 здравословни алтернативи на кафето, които няма да ви дехидратират

Опитайте кафе от гъби

25.09.2024г. / 10 30ч.
Мария Василева
5 алтернативи на кафето, които няма да ви дехидратират. Снимка: istock

5 алтернативи на кафето, които няма да ви дехидратират. Снимка: istock

Какво е сутрин без кафе? За мнозина това е начинът да стартират деня си, а отпиването от любимата напитка се е превърнало в ритуал. Въпреки многобройните му ползи за здравето, кафето е известно със своите диуретични свойства. С какво можете да го замените? Вижте в следващите редове:

Кафе от гъби 

Кафето от гъби може да бъде чудесен вариант за тези, които търсят напитка с хранителни ползи. То може да съдържа кофеин, но обикновено е по-малко от традиционната чаша кафе. Някои разновидности, като например горещо какао с гъби, се предлагат и като вариант без кофеин. Кафето от гъби се прави чрез използване на сушени гъби и извличане на съединенията от гъбите. Обикновено може да се намери в предварително смесени прахове.

Свързани статии

Безкофеинов чай или кафе

Когато се опитвате да избегнете или ограничите кофеина, безкофеиновото кафе или безкофеиновият чай може да са добър вариант. За да може една напитка да бъде класифицирана като безкофеинова, 97% от кофеина трябва да бъде отстранен. Процесът на приготвяне на безкофеинова напитка е подобен на този на кафето, съдържащо кофеин.

Една чаша кафе без кофеин съдържа около 2 мг кофеин. Имайте предвид, че не всеки чай е без кофеин – и черният, и зеленият чай съдържат кофеин – но има много разновидности, които не го съдържат, както много билкови чайове.

Матча 

Матча е форма на зелен чай, който се отглежда без пряка слънчева светлина. След като чаените листа са готови за прибиране, листата се смилат на фин яркозелен прах. Матча обикновено има повече кофеин от обикновения зелен чай, но има и повече хранителни вещества, тъй като се използва цялото листо.

Една от основните ползи за здравето на матча са антиоксидантните свойства, които предоставя. Важно е да включите антиоксидантите във вашата диета, тъй като те помагат да поддържате клетките си здрави. Когато купувате матча, важно е да купувате от проверен търговец. В зависимост от условията на отглеждане, той може да е изложен на пестициди или опасни химикали.

Свързани статии

Златно мляко 

Златното мляко е богат, безкофеинов заместител на кафето. Тази топла напитка включва ободряващи подправки като джинджифил, канела, куркума и черен пипер. Други обичайни добавки включват кардамон, ванилия и мед. Освен че придава на вашата напитка красив златист цвят, куркумата може да има силни противовъзпалителни свойства поради мощния химикал куркумин. Нещо повече, черният пипер увеличава способността на тялото ви да абсорбира куркумина, както и мазнините.

Затова може да обмислите използването на пълномаслено мляко вместо обезмаслено за тази напитка. Можете да приготвите базово златно мляко за около 5 минути.

Ето как: В тенджера смесете 300 мл мляко или негова алтернатива с 1/2 чаена лъжичка смляна куркума, 1/4 чаена лъжичка канела, 1/8 чаена лъжичка смлян джинджифил и щипка черен пипер. По желание добавете мед на вкус. Загрейте сместа на слаб до среден огън, като разбърквате често, за да не загори. След като се загрее, изсипете напитката в чаша и се насладете.

Свързани статии

Вода с лимон 

Смяната на сутрешната ви напитка не трябва да е сложна. Водата с лимон е чудесен начин да започнете деня си. Не съдържа калории и кофеин, и осигурява достатъчно количество витамин С.

Като антиоксидант витамин С играе роля във вашата имунна система и предпазва кожата ви от увреждане от слънцето. Той е от съществено значение за създаването на колаген, протеин, който осигурява основната структура за вашата кожа, сухожилия и връзки. Само една чаша вода с лимон – приготвена чрез добавяне на сока от половин лимон (1 супена лъжица или 15 мл) към 1 чаша (240 мл) студена вода – осигурява 10% от вашата нужна доза за витамин С за деня.

Можете също така да добавите други плодове и билки за разнообразие от вкусове – краставици, мента, диня и босилек са някои популярни възможности.

Свързани статии

Коментирай