7 причини, които ви пречат да отслабнете 

Може би прекалявате с кардио упражненията

01.10.2024г. / 08 00ч.
Мария Василева
7 причини, които ви пречат да отслабнете. Снимка: istock

7 причини, които ви пречат да отслабнете. Снимка: istock

Вечната битка за отслабване е нещо, познато на почти всяка жена. Но често пъти, стараейки се да се храним добре, ние не забелязваме някои „подводни камъни“.

Какво ви пречи да отслабнете? Ето няколко причини:

Храните се навън твърде често 

Ако често се храните в офиса или пък ако ядете по-голямата част от храната си в ресторанти, може да е по-трудно да поддържате теглото си под контрол. Дори така наречените „леки ястия“ може да имат повече калории, отколкото предполагате. При това не става дума само за вечеря. Проучвания сочат, че хората, които обядват навън всеки ден, могат да тежат до 5 килограма повече от тези, които обядват вкъщи.

Свързани статии

Седите цял ден

Работата ви на бюро или манията ви по телевизията може да ви затрудни да свалите тези досадни килограми. Когато седите през по-голямата част от времето, тялото ви може да загуби способността си да знае кога сте яли твърде много. Ето защо можете да преядете и да наддадете на тегло. Дори кратките почивки за упражнения през деня могат да ви помогнат да останете здрави и във форма. Станете за поне три 10-минутни разходки по време на срещи или докато гледате любимите си предавания.

Недобро здраве на червата

Изследванията все повече подчертават важността на здравия чревен микробиом. Чревният микробиом може да играе роля в метаболизма на тялото, имунната система и хормоналната функция. Някои проучвания показват, че видът на наличната чревна флора може да повлияе на теглото. В едно проучване чревната флора от различни индивиди е трансплантирана на мишки, което показва различни ефекти върху теглото. Въпреки че това е област на текущи изследвания, опитайте се да се грижите за стомашната чревна флора.

Свързани статии

Правите твърде много кардио

Кардиото е необходима част от вашата рутинна тренировка, тъй като то помага да поддържате сърцето си здраво. Аеробните упражнения поддържат сърцето ви силно, помагат за предотвратяване на диабет, алцхаймер и няколко вида рак, подобряват съня и намаляват стреса. Все пак, ако правите твърде много кардио и не ядете достатъчно, може да забавите метаболизма си, защото тялото ви смята, че има нужда от пестене на енергия. Американската сърдечна асоциация препоръчва да правите около 150 минути (2,5 часа) умерени аеробни упражнения на седмица или 75 минути енергични аеробни упражнения на седмица.

Не вдигане на тежести

Стремете се да правите други упражнения освен кардио, ако тренирате, но не отслабвате и основната ви цел е загуба на мазнини. Можете да отслабнете и да изградите чиста мускулатура, като правите силови тренировки в допълнение към кардиото. Не забравяйте, че мускулите позволяват повече изгаряне на калории.

Опитайте да добавите интервални тренировки, които включват определено време на цялостно усилие, като част от редовната ви тренировъчна сесия. Тези тренировки са ефективни за намаляване на коремната и висцералната мазнина. След това започнете да добавяте някои тренировки за съпротива към вашата рутина.

Перименопауза и менопауза

Много жени вярват, че наддаването на тегло по време на менопаузата е неизбежно. Въпреки че промените в нивата на хормоните могат да повлияят на метаболизма и състава на тялото, има начини за справяне с тези промени. Чрез разбирането и управлението на тези хормонални промени може да е възможно да се поддържа здравословно тегло.

Свързани статии

Прекалявате с алкохола

Независимо дали обичате вино, бира или смесени напитки, алкохолът има калории, които добавят към дневната ви доза. Ако често пиете 3 или повече напитки на ден, е по-вероятно да напълнеете или да сте с наднормено тегло, независимо какъв тип алкохол пиете. Придържайте се към леко или умерено пиене (до една чаша вино с вечеря). Това всъщност може да ви предпази от напълняване.

Свързани статии

Коментирай
Здраве и красота