Полезни храни за кожата, които се прилагат и външно

Консумирайте ги и ги включвайте в рутината за красота

10.10.2024г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Полезни храни за кожата, които се прилагат и външно. Снимка: istock

Полезни храни за кожата, които се прилагат и външно. Снимка: istock

Кожата се нуждае от подхранване както отвътре, така и отвън. Храната е най-доброто средство да се погрижите за кожата си и да я направите красива и по-млада. Но храната може да бъде и средство да подхраните кожата отвън, като прилагате подходящи продукти върху нея под формата на маски. Някои храни са подходящи за грижа за кожата при консумация, но могат и да се прилагат външно.

Кои са храните, полезни за кожата, които можете едновременно да консумирате и да прилагате външно?

Зехтин 

Зехтинът е един чудесен пример за храна, която подхранва кожата отвън и отвътре. Ако го добавяте към ястията и пресните си салати, той ще дари организма ви с ценни мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които хидратират и подхранват кожата. Зехтинът е един от най-полезните продукти и за външно прилагане върху кожата, защото я хидратира и подхранва и отвън. Той може да се прилага самостоятелно върху кожата, както и като част от различни маски и серуми за кожа. Има свойството да намалява бръчките и видимостта на фините линии, изглажда тена и връща свежестта на кожата.

Свързани статии

Ягоди 

Ягодите са един от най-богатите на антиоксиданти и витамин С горски плодове. Те са много бедни на захари, което е важно за здравето и младостта на кожата, тъй като слабото наличие на захари не предизвиква възпаления в тъканите. Ягодите насърчават младостта, жизнеността, блясъка на кожата. Можете да ги прилагате и външно под формата на маски, като ги смелите на паста или ги добавите към други натурални продукти в грижа за кожата.

Тиква

Тиквата е много богата на бета-каротин и витамин А. Те са мощни антиоксиданти, имащи противовъзпалителен ефект за кожата. Тиквата е източник още на ценните витамин С и Е, които също са със силен антиоксидантен характер и са ценни за здравето и младостта на кожата. Хапвайте тиква колкото може по-често през есента, за да подхраните кожата и организма си отвътре. А едновременно с това тиквата е чудесно средство за приготвяне на есенни маски за сияеща и здрава кожа без бръчки.

Свързани статии

Зелен чай 

Зеленият чай е още един пример за природен източник на изобилие от антиоксиданти. Освен да наблягате често на зеления чай в менюто си, можете да го прилагате и външно. Можете да използвате торбичките от чай за налагане в определени зони на кожата, които искате да подсилите. А можете и да използвате охладен зелен чай вместо тоник за кожа, както и за изплакване без отмиване. Зеленият чай ще направи кожата ви стегната, сияйна, по-млада.

Нар 

Нарът е есенен плод, от който да се възползвате. Той е изключително наситен с витамин С, който е невероятно силен антиоксидант. Витамин С играе съществена роля в синтеза и усвояването на колагена, без който кожата няма как да остане млада и здрава. Нарът може да се включва и в грижата за кожата отвън отново под формата на маски за красива и млада кожа.

Свързани статии

Коментирай